Покупка на компютърна техника – общи насоки от PC Help

Lenovo ThinkStation S20Как се купува компютър? Компютър или лаптоп втора употреба или чисто нов компютър? Кое да изберем и кое реално е от значение? Когато написах тази статия преди повече от 10 години - в първия й вариант - не предполагах, че ще я подновявам до днес. Надявам се да ви е от полза и сега, макар и насочена към основните неща. Допълнително ще намерите в блога серия статии, насочени към по-конкретни параметри, компютри, монитори и лаптопи. Ако имате конкретни въпроси, пишете ни през контакт формата - ще се радваме да помогнем.

Често през последните 15-20 години потребители се обръщат към мен за съвет при избора на компютърна техника, аз самият също доставям такава и правилният подбор, който максимално да удовлетвори клиентските нужди, е сред най-важните неща в работата ми изобщо. Нужен е баланс, достигане едновременно на добра цена, производителност, резерв в „мощта” на компютъра за бъдещи натоварвания, съответстващ софтуер и, разбира се, висока надеждност на крайната система.

Всичко това, в резюме, най-редовно го обяснявам на потребителите си, но написано и систематизирано на едно място, актуално към днешна дата, ще е от полза на много повече хора. Ето защо на следващите страници ще се постарая да ви предам малко знание от кухнята на компютърните доставчици, с което да си помогнете. Материалът е ориентиран към по-начинаещите потребители, за напредналите ще има ревюта и сравнения на компютри, лаптопи и работни станции.

Лаптоп или настолен компютър?

18 безплатни програми за възстановяване на изтрити файлове

Едно от възможно най-неприятните чувства, които изпитваме, е когато потърсим много важен текстов документ или снимка в компютъра или други устройство и търсенето ни е безуспешно. Понякога това се дължи на неразумно изтриване с убеждението, че този файл няма да ни потрябва никога повече, а друг път просто забравяме къде сме го запаметили и под какво име. И в двата случая ужасът е абсолютен.
За щастие, технологичните възможности ни осигуряват сравнително лесен достъп дори до вече изтрити файлове в повечето случаи. Файловете, които сте изтрили, често остават на твърдия диск (или USB устройство, медийна карта, смартфон и т.н.) и могат да бъдат възстановени чрез безплатен софтуер. Добре е да знаете, обаче, че както в повечето проблемни ситуации, трябва да действате възможно най-бързо, тъй като способността за „връщане към живота“ може пряко да зависи от това преди колко време е бил изтрит документът.
За да ви помогнем в битката с липсващата информация, ще ви представим 18 безплатни инструменти, които биха ви помогнали при такова затруднение.

Recuva
За мнозина Recuva е най-добрият безплатен софтуер за възстановяване на данни, който е на разположение в мрежата. Той е много лесен за използване, а има и някои допълнителни допълнителни функции. Recuva може да възстанови файлове от твърди дискове, външни устройства (USB устройства и други), BD/DVD/CD дискове и карти с памет, както и от iPod.
Препоръчваме ви първо да опитате с тази програма.
Изтеглете тук

Recuva

E-mail маркетинг с MailChimp – как да стартираме своята първа email кампания

Вашият уеб сайт е вече изработен? Чудесно, значи е време за маркетинг и реклама, вкл. и по email. И както би казал някой маркетолог – редовното генериране на e-mail съдържание е част от балансираната маркетингова стратегия. Но не си представяйте ужасяващо безличните спам промоции, които се опитват на всяка цена да Ви убедят, че трябва да купите даден продукт. Основният проблем в подобни случаи е недоброто планиране на кампанията или желанието бързо да се увеличи броят на абонатите, без значение дали са качествени и от полза за бранда Ви - понякога, дори и чрез купуване на email-и.

MailChimp 001

Стига да не залитате към подобни лоши практики, e-mail маркетингът е евтин начин:

  • да достигнете до нови клиенти или да задържите вече съществуващите, благодарение на персонализирани за всяка таргет група съобщения;
  • да укрепите връзката си с клиентите, като им показвате, че наистина ги познавате и имате нещо стойностно, което да предложите.

Предимство на добре планираната e-mail кампания е, че напомняте за себе си в подходящ момент - да благодарите за осъществена поръчка, да честитите рожден ден, да подсетите потенциални купувачи, че не са завършили покупка в онлайн магазина Ви.

Google Adwords за нови сайтове

Ако имате собствен бизнес, сигурно знаете, че тайната на успеха е да сте достъпни за хората и да бъдете на правилното място в правилния момент.
Доказателството е рекламната платформа на Google - тя дава възможност посланието Ви да се появява пред потребителите в момента, в който търсят продукти или услуги подобни на Вашите.
Формулата е гениално проста - представете си, че искате доставка на пица. Въвеждате в търсачката ключовата фраза и наред с всички резултати виждате и платената текстова реклама на Адуърдс. Няма как да стане по-ненатрапчиво и интуитивно, нали?

adwords 001

Нека видим кои са едни от основните предимства на Адуърдс.

Как да спрем рекламите в uTorrent

Една от най-популярните програми в света, и особено в България, е торент клиентът uTorrent. Компактна, лека и бърза програма за теглене на торенти, която от няколко версии насам показва реклами (и те трябва да се издържат). Ако обаче тези реклами ви дразнят, авторите са предвидили начин да се отървете от тях.

Как да спрете рекламите в uTorrent?

Влезте в меню Options -> Preferences (или просто натиснете Ctrl+P на клавиатурата). Ще видите прозорец като този:

utorrent

Намерете следните редове и им задайте стойност false:

1 - offers.left_rail_offer_enabled
2 - gui.show_plus_upsell
3 - Ще имате един от двата реда в зависимост от версията - проверете и спрете този, който имате:
- offers.sponsored_torrent_offer_enabled
- sponsored_torrent_offer_enabled
4 - bt.enable_pulse
5 - gui.show_notorrents_node
6 - offers.content_offer_autoexec