Как професионално се избира компютър?

В PC Help имаме над 20 години опит в решаването на компютърни проблеми, оптимизация, настройка и поддръжка на компютри и разбира се самия подбор на компютрите и компонентите им. Днешната статия, тип case study, е посветена на това как наистина прецизно, професионално да изберем компонентите за своя компютър. Истината е, че нито електронните магазини ще ви дадат (изобщо) правилните насоки, нито продавачите в повечето физически магазини ще го направят, защото те имат проста задача – бързина на продажбите. А когато искате прецизност, прибързването е лош подход. Другата причина да напиша тази статия е възможността да ви запозная с процеса по подбор и нужните видове знания, тъй като това често отнема по 1-2 часа и съответно считам индивидуалната детайлизирана консултация за отделна услуга и труд.
Филип Дудин

Преди да навлезем в подробности по разглеждания пример, нека обобщим процеса по подбор на компютър. Съществуват два възможни подхода. Единият е да се определят задачите, които машината ще трябва да изпълнява, оттам да се изведат параметрите и след това да се определи цената (или да се коригират леко параметрите, за да се вмести в допустимата цена). Вторият подход е да се започне от максималния бюджет, който клиентът е готов да отдели, и в рамките на тази сума да се оформи най-добрата възможна конфигурация.

 

Компютърът, който клиентът иска

Работна станция за дизайнДнес към нас се обърна клиент с въпрос за компютър. Машината, която той искаше, е за професионална дизайнерска работа – Blender, Adobe Photoshop, Adobe Premiere, 2D Concept Art в Game индустрията, като не изключва и 3D моделиране. Това бяха думите на клиента, на база на които започваме работа (за съжаление той не посочи целеви бюджет). Всъщност няколко месеца по-рано консултирахме същия човек, но той имаше нужда от време, за да определи нуждите си. Към днешна дата той доста по-конкретно знае какво ще прави и дори си е харесал определени компоненти за конфигурация. За съжаление ще прозвучи неприятно, но това е първата допусната грешка, тъй като определянето на точните компоненти (освен ако възложителят няма всички нужни познания) е работа на консултанта. Задачата на клиента е да рамкира две задачи:

 • тип работа / задачи, които машината ще изпълнява – това е критично необходимо, за да можем да определим на какво да се наблегне – процесор, памет, дискове, видео, аудио, монитор;
 • целеви бюджет, който да е реалистичен – не е фатално ако няма посочен (в случая нямаше), но е силно желателно, за да си спестим голям обем напразна работа. Бюджетът позволява предварително вземане на решения за отхвърляне на по-нисък или висок клас процесор или други компоненти, а както ще видите, възможните комбинации от десетки модели процесор, дънна платка, RAM, SSD, HDD, кутия, захранване, видеокарта и т.н. са практически безкрайни. И всичко това трябва да се калкулира, за да се даде оферта, която да се вмести в даден бюджет. Ако бюджетът е неизвестен, тогава и калкулирането с различни компоненти може да се повтаря произволен брой пъти, което не е желателно.

И така, той беше харесал следните компоненти за настолна работна станция:
Компютърна кутия Deepcool MATREXX 50, черен
Видео карта ASUS GeForce GTX 1650 4GB Dual Mini OC
Дънна платка ASRock H470M-HDV/M.2
Процесор Intel Core i7-10700F (2.90 GHz)
Захранване 500W Fortron HEXA+ PRO
Памет 16 GB DDR4 3000 G.SKILL Aegis
500GB SSD Crucial P2
Монитор 23.8" Dell P2419H
Безжичен комплект Logitech ML270, Черен

След допълнителен въпрос се уточни, че не желае употребявана конфигурация, защото не знае колко са амортизирани компонентите, както и че всъщност предпочита AMD платформа пред Intel. Взехме решение да предоставим на клиента оферти за 4 различни варианта на системи – две чисто нови (Intel и AMD) и две употребявани маркови работни станции от висок клас, тъй като сме перфектно запознати с тяхната надеждност. Да, ние гарантираме, че марковите компютри от високите серии, дори като употребявани имат повече ресурс и по-дълъг живот от масовите сглобявани компютри.

Подготовка за подбор на компютърна конфигурация

Последователността на избора на компоненти започва от „сърцето“ и „скелета“ на компютъра, тоест от процесора и дънната платка, след това е оперативната памет, след това се избират видеокарта и дискове, накрая кутия и захранване, монитор и периферия. В процеса на този избор има зависимости, които рядко са очевидни за клиентите, но трябва да се спазват – съразмерни по клас процесор и дънна платка, захранването да може да покрие всички компоненти и да има резерв, скоростта на паметта да бъде съответната за процесора и т.н. Сега ще ви представим анализа и процеса на конфигуриране на компютърните системи, които предложихме.

Най-напред пресметнахме стойността на избраните от него компоненти, за да извлечем ориентировъчен бюджет. По нашите цени, вкл. сглобяване (ако не искате просто да получите компоненти в насипен вид, един компютър има труд по сглобяване), посочената от него система щеше да струва ~1800 лв + ДДС, или ~2160 лв с ДДС. Така разбираме, че клиентът има реалистични очаквания за бюджета, макар да имаме сериозни забележки към начално предложените компоненти. С малко изменение точно това беше едната конфигурация, която му предложихме, тъй като той вече подчерта, че не иска Intel (макар да даде тези параметри), така че ползвахме системата просто като отправна база.

Втората стъпка беше да вземем предвид софтуера, който той ще ползва. Blender, Photoshop и Premiere са програми, ползването на които (ако не е за учебни цели, а за реална работа) изисква много ресурс. Процесорът му беше добре подбран вариант, но дънната платка не съответстваше на този процесор, нито паметта от 16 GB би била достатъчна при по-тежки проекти. За подобен вид работа е желателно компютърът да разполага с 32-64 GB RAM. Посочените от производителите минимални изисквания за тези програми са около 8-16 GB RAM, но в реалната работа и при малко по-тежки проекти допълнителният ресурс оказва съществено влияние.

Избор и съвместимост на процесор и дънна платка

Процесор i7 10700fДънната платка, която клиентът беше харесал за своя компютър, е с клиентска цена $69 + ДДС, докато процесорът струва около $300 + ДДС. Леко несъразмерно, така да се каже. И доколкото процесорът е добър за тази работа, трябваше да проверим характеристиките на дъното. Какво откриваме там? Дъното има само 2 слота за памет – от гледна точка на обема това не е фатално, но все пак е характерно за по-ниския клас дъна, както също и ограничава скоростта на работа. Захранването на процесора е само с 5 фази – типично и достатъчно за по-евтините конфигурации. Дъното ще може да заработи с този i7 процесор, но под натоварване ще е нестабилно или бавно. По принцип ASRock са производител на по-бюджетни решения (макар че имат и някои доста добри платки), но ако разгледаме един примерен списък с препоръчителни за този процесор дънни платки ще видим, че дори сред тези на ASRock повечето са с поне 7-8 фази на захранването. Друга особеност на самия процесор (която рефлектира и върху изискванията към дъното) е, че официално дадената мощност от 65W TDP е „разходът“ на процесора, когато ядрата му са на номиналната си честота и нямат включен турбо режим за увеличаване на тактовата честота. Ето снимка от тест на колегите в AnandTech какво става с потреблението на Intel процесора, когато е под натоварване (правилно се досещате, видеообработката и 3D моделирането товарят процесора и в реална среда той ще се държи по този начин):

i7 10700 - реална консумация под натоварване(източник: AnandTech)

Както виждате, при реално потребление от 214 вата изискванията към дънната платка нарастват значително. Тази консумация разбира се вдига и изискванията към захранването, където скромното 500-ватово захранване от началната идея на клиента няма да се справи – системата ще започне да забавя работата си, да цикли и изобщо – да разочарова. Това означава, че или той погрешно е задал началните си параметри в някой електронен каталог, или е получил некомпетентна консултация от продавач, който обаче няма да носи отговорност за това дали машината му работи добре.

Процесор Ryzen 7 3700XКакво направихме ние? След като още начално бе казано, че не се предпочита Intel платформа, си спестихме времето от анализ на други процесори на същия производител, и директно като втора алтернативна конфигурация предложихме Ryzen 7 3700X процесор на близка цена. Според тестовете той има идентична производителност, но както може би сте чували, на теория няма разлика между теорията и практиката, но на практика има. Ryzen процесорът номинално също е означен като 65-ватов, но неговата пикова консумация достига само до 90 вата – под половината от консумацията на Intel i7 процесора от 10-то поколение. Това е постигнато както с по-добра архитектура, така и със значително по-„тънък“ литографски производствен процес – 7nm срещу 14 nm за Intel (въпреки, че Интел-ският процесор е почти 2 години по-нов). Резултатът също така е и значително по-ниско топлоотделяне, съответно по-безпроблемно охлаждане. Друго ключово в случая предимство е значително по-големият кеш за данни на процесора, което при професионална работа има голямо значение – L1 (първо ниво – level 1) кешът им е еднакъв, L2 е 256 срещу 512 KB на всяко ядро в полза на AMD, а L3 също е с двойна разлика – 16 срещу 32 MB, отново в полза на Ryzen. В допълнение, макар този i7 да има по-висока максимална тактова честота от 4.8 GHz, тя се постига само в турбо режим, за кратко, с много висока консумация (вече разгледахме това) и ако дънната платка може да осигури това захранване. През останалото време той работи на 2.9 GHz. Ryzen, от своя страна, базово е на 3.6 Ghz, която може да се увеличи до 4.4 GHz при нужда, и то с много по-малка консумация на енергия. В бонус, той поддържа памет на 3200 MHz (срещу максимум 2933) и възможност да работи с ECC памети. Нека оформим в таблица тези параметри, за да стане ясно защо препоръчахме конкретния процесор:

  Intel Core i7 10700F AMD Ryzen 7 3700X
Номинална консумация 65W 65W
Консумация под пълно натоварване 90W 214W
Производствен процес 14 nm 7 nm
L1 кеш 512 KB 512 KB
L2 кеш 512 KB / ядро 256 KB / ядро
L3 кеш 16 MB 32 MB
Поддържана най-бърза памет 2933 MHz 3200 MHz
Поддръжка на ECC памет не да

Дънната платка е желателно да е с възможно най-нов чипсетКонкретният избор на дънна платка винаги следва няколко основни правила:

 • На първо място е допустимият бюджет за компютъра - това, което не можем да си позволим, няма смисъл да го разглеждаме като вариант.
 • Като втори фактор можем да препоръчаме избягване на най-евтините и базови модели дънни платки (до около 60-70 долара преди ДДС). Като цяло винаги са с най-базовите версии на чипсети, и освен ниската цена, характерно за тях е че обикновено имат само 2 слота за оперативна памет, малко на брой фази за захранване на процесора (съответно са предназначени за базовите и най-евтини, респ. маломощни процесори), и почти никакви екстри. Тези дънни платки са валидни опции и имат своето място, но за най-евтините компютри за офис работа и "цъкане" в интернет, при които параметрите са почти без значение, а се гони само цена. При тези случаи обаче реално нямаме особен избор. Класът на дънната платка и чипсет е пряко свързан с нуждите от изгражданата компютърна система, но ето някои общи ориентири: цената отговаря на класа, началната буква на модела също отговаря на класа (A, B, X), а изборът между производителите (Asus, ASRock, Gigabyte, MSI и т.н.) в повечето случаи дава почти еднакви резултати. Разбира се, добре е да се провери конкретният модел на даден производител за известни проблеми, но освен при опити за overclocking, качествата на платките им от едно и също поколение и категория са много сходни.
 • Третият фактор е, в рамките на бюджета, да заложим на възможно най-новия чипсет. Това гарантира не само, че машината ще е актуална повече години, а и че ще разполагаме с поддръжка на най-новите стандарти. Дори при бюджетни машини това правило трябва се прилага, и ето прост пример - разликата в цената между ASRock A520M-HVS и ASRock A320M-DVS е 6 долара. Срещу това получавате две процесорни поколения разлика, поддръжка на максимум 64 вместо 32 GB RAM, M.2 порт, както и този "скромен" набор от стандарти за памети, които по-старото дъно не поддържа: DDR4 3466MHz, 3600MHz, 3733MHz, 3800MHz, 3866MHz, 4000MHz, 4133MHz, 4200MHz, 4266MHz, 4333MHz, 4400MHz, 4533MHz, 4600MHz, 4666MHz, 4733MHz.

Охлаждането на процесора е допустимо да бъде фабричното (box) при по-слаби процесори и при такива, които няма да се ползват в тежък режим. Като цяло, при AMD процесорите от Ryzen поколенията това също е допустимо, тъй като (както видяхме) тяхната консумация под натоварване не се увеличава особено. Ако обаче смятате да ползвате Intel процесор от висок клас и/или да вършите тежки изчислителни задачи от типа на аудио или видео обработка редно е да се предвиди по-сериозен охладител. Това е абсолютно задължително и в случаите, когато планирате някакъв overclocking, защото тогава топлоотделяне винаги се увеличават. Макар и по-хладни и с по-малка консумация, високият клас процесори на AMD също е добре да имат по-добро охлаждане. За да добиете идея за разликата в капацитета на охладителите, сме ви подготвили сравнителна илюстрация на обикновен охладител срещу такъв от висок клас с по-голям радиатор и термотръби. В бонус, качествените охладители винаги имат и по-добри вентилатори, които могат освен да са по-тихи, да работят безпроблемно в течение на много години. Да, това е допълнителен разход, но ако сте избрали процесор за $300-400 (или повече) е напълно логично да се погрижите за неговата сигурна и стабилна работа.

Обикновен и висококачествен охладител за процесор

Следващата ни стъпка е да разгледаме оперативната памет – RAM.

RAM - вид, обем, чипове

RAMПървият и най-важен фактор е дали тя изобщо е достатъчна. 16 GB RAM са относително достатъчни за повечето неща (и предостатъчни при обикновени задачи) и съответстват на препоръчителните изисквания. Въпреки това, за оптимална работа – което е указано и на сайта на Blender, например – се препоръчват 32 GB RAM или повече. Иначе казано – колкото по-тежки проекти обработвате, толкова повече памет ще ви трябва.

Вторият фактор за паметта е нейната скорост. Неизвестно защо клиентът е дал начален вариант с DDR4 памет на 3000 MHz, което не съответства нито на осезаемо по-нов стандарт, нито на най-бързата поддържана от посочените процесор и дънна платка памет (2933 MHz). Разбира се, при поставяне на всякаква по-бърза памет, тя намалява тактовата си честота до реално използваемата, но все пак би било желателно паметта да е по-бърза в случай на бъдеща смяна на процесора и/или дъното. Това всъщност е и един от минусите на Intel платформите последните години, тъй като те „закъсняват“ спрямо AMD с поддръжката на стандартите, съответно и при по-бавна памет общата работа на системата ще се забави – всяко нещо, което е извън процесора, ще се чака по-дълго. От тази гледна точка за предпочитане е друга платформа, която поддържа памет с по-висока честота, която да ускори общата работа.

Малко уточнение за поколенията памет - огромна част от компютрите втора употреба са с DDR3, която (особено при голям обем) все още е напълно достатъчна като скорост, дори за тежки задачи. По-новата DDR4, разбира се, като цяло е по-бърза. Вече е започнало производството на чипове DDR5, макар на пазара у нас към момента тя реално да не е достъпна, нито да се поддържа от разпространените дънни платки все още. Тази статия обаче ще се чете и в бъдеще, и както по-горе споменахме, при избора на дънна платка е желателно да се спрете на най-новото поколение чипсет. Ако към момента, когато четете статията, имате избор и бюджетът ви позволява, не се колебайте да изберете по-новия стандарт.

Третият съществен фактор е как да се разпредели RAM-ът чисто хардуерно. Дънната платка на компютъра най-често има два „канала“, по които паралелно чете данни от паметта. Независимо дали платката има само 2 слота за чипове памет (както предложената) или 4 слота като платките от среден и висок клас, поставянето на памети на всеки канал осигурява по-бърза работа. При дънна платка само с два слота обаче е удачно да се сложи за начало само един чип от 16 GB (в случая), защото това позволява в бъдеще да се купи и постави втори чип, което да удвои наличната памет. Допълнителен аспект са т.нар. тайминги на чиповете, които допринасят за някой и друг процент допълнителна скорост на компютъра, но за да вместим статията в нормален обем, няма да ги разглеждаме в момента.

Диск(ове) и SSD в компютъра

Преминаваме към диска на системата. Клиентът е поискал SSD с добър обем от 500 GB, модел Crucial P2. Първият ни съвет беше да добави и отделен твърд диск (HDD), за да избегне задръстването на SSD като системен диск, както и за да не скъсява живота му по този начин. Оказа се, че той разполага със стар харддиск с обем 2 TB, който ще ползва за тази цел, така че по тази част всичко е наред. Какви обаче са забележките ни към конкретния модел SSD? Спецификациите се проверяват на сайта на производителя, за да се избегнат грешки от неправилни източници, и ето какво научаваме. Crucial P2 е NVMe платка (правилно подбрано в случая – на този стандарт SSD-та имат в пъти по-висока скорост от класическите SSD-та, които работят през SATA интерфейс), но конкретно този диск е от по-ранно поколение. От това следват две неща – той е по-евтин и по-бавен. Колко точно? Разликата в цената спрямо други варианти е 30-40 лв – незначителна сума на фона на компютър за над 2000, предназначен за професионална работа. Разликата в скоростта при четене е минимална, но при скоростта на запис е близо тройна. Същото важи и за бр. входно-изходни операции в секунда, които дискът може да извърши:

Модел

Типична цена

Скорост на четене

Скорост на запис

IOPS (четене/запис)

Crucial P2, 500 GB

110-120 лв

2300 MB/s

940 MB/s

215 000

95 000

Adata Spectrix S40G 512GB XPG

150 лв

3500 MB/s

3000 MB/s

240 000

290 000

Гаранцията и в двата случая е по 5 години, така че очевидно предложихме начално избраният компонент да отпадне.

Няколко допълнителни уточнения - въпреки интензивната рекламна кампания от всички производители, по-новият стандарт NVMe обективно не носи много по-голяма полза от обикновените SSD-та на SATA интерфейс. Защо? Причината е, че макар разликата в скоростта им да е в пъти, около 99 % от потребителите изобщо нямат възможност да я утилизират, а дори професионалистите през част от времето също няма да извлекат по-добър резултат. Гигантската скорост на новия стандарт е невероятно облекчение при четене и запис на огромни файлове (напр. при аудио обработка и монтаж на видео), но стартирането на операционната система и програмите е свързано с прочитане на голям брой малки файлове, и то еднократно. Разликите са от типа на стартиране за 8.8 срещу 9.7 секунди.

NVMe, SSD (SATA) и HDD - скорости на зареждане на игри

Видеокарта

Въпросът с избора на видеокарта в момента, април 2021 г., е труден. По-точно, благодарение на криптоминьорите, избор почти липсва. Желаната от клиента видеокарта липсва в наличност на склад и ако не дойде нова доставка, възможната чисто алтернатива засега би била GeForce GTX 1050Ti, която е едновременно по-стара и по-слаба. Другият вариант би бил втора употреба работна станция, където в момента имаме варианти за мощни карти, вкл. и с повече памет.

При нормализиране на ситуацията ще публикуваме отделна статия, специално посветена на видеокартите.

Захранване и компютърна кутия

Избраната кутия за компютъра е Deepcool MATREXX 50 – типична middle tower кутия без захранване, на сравнително ниска цена. Не е проблем да сложим нея или която и да е подобна. Желаното от клиента захранване обаче беше 500-ватово Fortron HEXA+ PRO. При цена само 3 долара повече може да се монтира 650-ватово захранване на Fortron, което несъмнено е много по-логичен вариант, особено при потенциална бъдеща замяна на видеокартата с по-мощна.

Захранване от компютър DellКакво трябва да знаете за избора на захранване (и кутия)?

 • Най-евтиният вариант са нелошите на външен вид кутии с включено в тях захранване на обща цена 25-30 долара (по качество то отговаря и на най-евтините захранвания от порядъка на 25-30 лв). Номинално това захранване може да е от 350 до 500-600 вата, но реалната му мощност е в пъти по-ниска (тоест посочените ватове са само по етикет), а също така ниска е и неговата надеждност. Това е базово решение, подходящо за евтини офис компютри, и дори тогава едно по-качествено захранване винаги е добра идея. Типично за подобни евтини захранвания е малкото им тегло - те са много по-леки от качествените такива по очевидна причина - спестени са много елементи и материали, със съответния от това резултат. Тези захранвания са и най-уязвими за изгаряне при токов удар.
 • Най-големият консуматор в  един компютър е видеокартата (освен ако е вградена - случаят с по-ниския клас машини), съответно и от нейната мощност трябва да започнете при калкулиране на захранването.
 • Качествените захранвания са значително по-скъпи, но за да не давате цяла торба с пари, компютърът трябва правилно да се планира от гледна точка на мощност и консумирана енергия, така че и захранването да е правилно оразмерено за него. Не разчитайте захранването на компютъра ви да бъде на ръба, трябва да се предвиди резерв в мощността. И не залагайте само номинално дадената от производителите на чипове консумация - тя е такава в лек режим, но при процесорите и видеокартите (а те са най-големите консуматори в една компютърна система) под натоварване се увеличава поне двойно, а може и тройно. Точно тази утроена консумация (плюс известна мощност за самата дънна платка, паметите, дисковете и останалите платки ако има такива) е минимумът, от който трябва да тръгнете, за да може в режим на натоварване да имате достатъчно мощност и стабилност. И за да не бъде захранването на ръба и в този момент, добре е да се остави резерв още поне 100-150 вата над това. Добрите захранвания могат продължително време да осигуряват тази мощност, което е още една причина да забравите за захранвания по 20 лева, на които пише 600W.
  Като пример за оразмеряване на захранване - ако имате процесор с номинална консумация 95W, видеокарта от среден клас с консумация около 30W, 4 чипа RAM (да приемем по 3W на всеки от тях), залагаме около 40W за дънната платка и около 30W за SSD, HDD и вентилаторите в системата, сумарно имаме като резултат близо 200W номинална консумация в режим без натоварване, но тя лесно може да достигне 350-400W, когато натоварите машината. Следователно минимумът за стабилна работа трябва да бъде около 500-ватово захранване.
 • Леко преоразмеряване на захранването никога не е напълно излишно (не знаете със сигурност дали няма да добавите още компоненти в компютъра), но голямо преоразмеряване не е желателно по две причини. Едната е, че самото захранване се оскъпява осезаемо, а от това не получавате никаква директна полза. Втората е, че ефективността на всеки захранващ блок при твърде ниско натоварване е по-малка, т.е. ще харчите повече за ток.
 • Ако не търсите специални екстри от захранването, марковите захранвания имат много близки цени в диапазона 400-600 вата, и съответно е разумно да изберете по-мощно.
 • За компютърните кутии подготвяме отделна статия, но като най-общ съвет е желателно да се спрете поне на средния размер middle tower (освен ако машината е само за "пишеща машина") или дори big tower при повече компоненти или много мощна видеокарта вътре. Причината е, че това ще осигури по-голям обем въздух, който с движението си да охлажда компонентите. Самото охлаждане най-често става с вентилатори, и тук не говорим само за процесора и видеокартата, а също и за допълнителни вентилатори на самата кутия - минимум един на задния панел, а желателно и на предния, които да създават принудителен въздушен поток. Това е най-важният фактор за охлаждането на компонентите - вентилатори и правилно проектиране за въздушен поток, който да отнема топлината. В тази връзка - от ключова важност е да не поставяте компютъра на място, където няма да има възможност за циркулация на въздуха, за да не прегрее и дефектира. Повечето кутии ще ви осигурят достатъчно тиха работа на компютъра, но на по-висока цена можете да си поръчате и специализирани "тихи" кутии, които са допълнително обезшумени. Бонуси, характерни за марковите работни станции, са въздуховодите, които да гарантират оптимално трасе на въздуха през охладителите на процесорите, а също и през RAM чиповете.
 • Енергийната ефективност на захранващия блок (напр. 80 % или 90 %) означава, че съответната електрическа мощност се подава реално към компонентите в компютъра, тоест по-малка част от енергията се губи като топлина. Това допълнително влияе на сметката ви за ток, но захранванията с по-висок сертификационен стандарт са по-скъпи.
 • Допълнителни екстри на захранването са опцията то да бъде модулно, т.е. към захранващия блок да се монтират само тези кабели, които са необходими, както също и (важи само за захранвания с по-малка мощност) то да бъде с пасивно охлаждане (само радиатор), съответно и напълно безшумно.
 • Рядкост е, но се уверете че в случай на по-мощна видеокарта с висока консумация, която изисква да кажем два 6-пинови конектора, захранването ще има всички нужни конектори.
 • Ако искате сами да си пресметнете нужната мощност на захранването, можете да ползвате този онлайн калкулатор за захранвания от сайта на OuterVision.

Както споменахме, видеокартите (особено под натоварване) са основният и най-голям консуматор в компютъра ви. По-долу прилагаме две графики с тестове на различни съвременни видеокарти в режим на реално натоварване, за да имате базова идея за тяхната консумация докато играете игри:

Видеокарти под натоварване - реална консумация (част 1)

Видеокарти под натоварване - реална консумация (част 2)

Периферия

Мишката и клавиатурата рядко има смисъл да се дискутират – те е най-добре да се изпробват от потребителя, тъй като ръцете на всеки човек са различни и усещането за удобство също се различава. Полезно е да се разгледат няколко варианта обаче, ако човек е избрал първото възможно. Решението дали да се ползват жични или безжични мишка и клавиатура е индивидуално, като и двете имат плюсове; отделно стои въпросът с по-скъпите механични клавиатури, предпочитани от геймърите. За да вместим този материал в разумен обем няма сега да дискутираме нито клавиатура, нито мишка за компютъра, а само ще повторим, че най-добрият вариант, особено ако ще пишете повече текст, е да ги изпробвате.

Монитор

Dell UltraSharp U2410 - професионален IPS монитор с 10-битов цвят на всеки канал

Последният елемент който ще разгледаме внимателно обаче, е мониторът. Дори ще му отделим повече внимание (както и последваща специализирана статия на тема монитори), защото можете да смените всеки чип, всеки диск и кабелче в един компютър, но не можете да смените очите си, а умората в очите е пряк резултат от това дали работите на качествен екран или не.

Мониторът, който клиентът беше избрал, е 23.8-инчов Dell P2419H. На първо четене той изглежда подходящ и вероятно точно затова е бил избран. Параметрите, които лесно можем да намерим за него, са доста добри – IPS матрица, 250 кендела яркост, бърза реакция от 5 милисекунди, FullHD резолюция от 1920х1080 пиксела, LED подсветка с ниска консумация от 18 вата и добър набор портове – DP, HDMI и VGA. Всичко това е на съвсем разумна цена от около 330 лв. Вероятно всеки, който прочете нещата по този начин, ще се съгласи, че това е чудесен монитор за работа. Ами, това не е съвсем вярно. Също така, тази цена използваме като референтна, за да не разглеждаме монитори от типа на 3000 лв.

Да си припомним какво е предназначението на компютъра, който проектираме – дизайн. Най-важното при дизайна е качественото цветопредаване. Това се постига с качествена матрица – най-често IPS. Малката подробност обаче е, че има различни видове IPS, сред които далеч не всички са наистина подходящи за професионален дизайн. За съжаление в продуктовите брошури на почти никой монитор не се споменават точните и подробни детайли за вида матрица, но ние имаме начини да намерим почти всяка информация. И това, което намираме за матрицата на този монитор, никак не е добро за професионална работа:

Dell P2419H има 18-битов панел по 6 бита на канал с екстраполация на останалите цветове

В превод това означава, че мониторът не е способен да покаже истински 16,7 млн. цвята, а вместо това премигва между различни цветове, опитвайки да ви излъже, че показва междинния цвят. Технически погледнато, той всъщност има 6, а не 8 бита на канал, с които да опише цветовете, които трябва да изобрази. В „бонус“ към това всъщност резолюцията на монитора е по-скоро „филмова“, 16:9, вместо 16:10, която е типичната за професионална работа.

По тази причина в нашите оферти ние предложихме друг монитор, Dell U2410f, който освен пълната резолюция от 1920х1200, разполага и с истински 8 бита на канал (даже 8+2 бита, ако ползва FRC функцията, в който случай може да се доближи до 30-битов цвят, който непрофесионалните видеокарти дори не могат да подадат като видео сигнал), и има далеч повече настройки и по-богат набор портове – VGA, DVI, HDMI, DP, Composite. И това е нормално – P2419H струва около 330 лв, а като чисто нов U2410f (който също предлагаме) е струвал около 600-800 долара в САЩ, така че за цена в България добавете транспортни разходи, мито и ДДС. Независимо какво казват рекламите, истината е, че потребителят получава качество съразмерно на цената и няма начин продукти на един и същ производител с тройна разлика в стойността си да имат еднакво качество.

Dell UltraSharp U2410 - портове за входящ сигнал

Оферти към клиента, сравнение на вариантите

Сумарно, подготвихме на клиента общо 4 детайлизирани оферти – две чисто нови конфигурации (отправния вариант с Intel система и по-добрият AMD-базиран), както и две професионални работни станции втора употреба в отлично състояние. Както споменахме в началото, клиентът имаше големи резерви към подобен вариант и причините въпреки това да ги предложим са напълно основателни. Преди да влезем в детайли за този тип машини обаче ще представим параметрите им. Предварително ще отбележим, че наличието на професионални видеокарти в тях ни спестява текущия проблем с дефицита на нови видеокарти.

 • Компютър 1 - Начално зададената конфигурация, i7 10700F, 16 GB RAM, GeForce 1050 4 GB (единственото налично в дадения момент), 512 GB SSD и периферия. Базова цена ~1520 лв + ДДС.
 • Компютър 2 - Версията на машината с AMD Ryzen 7 процесор, по-висок клас дънна платка с X470 чипсет, 16 DDR4 RAM 3200 MHz; по-мощно 650W захранване и посочените от клиента мишка и клавиатура. Базова цена ~1800 лв + ДДС.
 • Работна станция 1 - Lenovo ThinkStation P710, Intel Xeon 14-Core E5-2680 v4 2.40 GHz, 32 GB DDR4 ECC, 1 TB HDD, Quadro M4000 8 GB. Базова цена ~1400 лв + ДДС. Това е машина с 14-ядрен процесор, 32 гигабайта оперативна памет и професионална видеокарта за триизмерно моделиране.
 • Работна станция 2 - Dell Precision 7810, 2 x Intel Xeon 6-Core E5-2620 v3 2.40 GHz, 64 GB DDR4 ECC, 1 TB HDD, Quadro K5000 4 GB. Базова цена ~1750 лв + ДДС. Тази станция е от върхов клас, с два физически процесора с по 6 ядра всеки, също има професионална видеокарта и макар да е малко по-ранен модел, оперативната памет е 64 GB – идеален обем за истинска професионална работа с 2D и 3D дизайн и четворно на началната идея на клиента.

Към първата, базова конфигурация, добавихме посочения от клиента монитор на цена ~$170 + ДДС, а към останалите - професионален 24" монитор с 10-битов цвят на всеки канал, втора употреба в перфектно състояние и с 2 год. гаранция на цена отново $170 + ДДС.

Ще завършим този материал с някои принципи, от които се ръководим при подбора на техника. Най-важното качество на един компютър, особено когато той е предназначен за работа, е неговата стабилност. Няма никакво значение колко фантастични параметри има конфигурацията, ако тя се срива във важен момент (или дори в който и да е момент). Възможно е някои читатели да се питат защо сме включили в офертата и втора употреба машини. Марковите работни станции, макар и тези в нашата оферта да са употребявани, са специално проектирани да отговорят на едно изискване – стабилна работа в течение на дълго време. Ако имате очакване това да значи цял ден, то очакванията ви са твърде ниски. Работните станции по принцип нямат никакъв проблем да работят нон-стоп в течение на месеци. Това се постига с използване на съответните технологии. Дънните платки са много по-висок клас от тези, които можем на разумна цена да вложим в асемблирана система, с много допълнителни функции, почти винаги вграден RAID контролер за създаване на дискови масиви, до 12 слота за RAM и т.н. Процесорите са специализирани за натоварвания (все още това най-често значи Intel Xeon – серия за работни станции и сървъри), които поддържат по-ниска консумация и температура на работа, а също така и нерядко има по 2 физически процесора в една машина. Техните охладители са изключително качествени – рядкост е дори 10-годишен охладител да има проблеми, вкл. шумна работа на вентилатора. Оперативната памет много често е от ECC тип – памет с корекция на грешките (error correction code – за повече подробности прочетете статията за видове компютърни памети), която памет сама се тества при запис и в случай на грешка повтаря операцията. Самите захранвания на работните станции като цяло започват от около 600 вата и нерядко надминават 1 kW, тоест могат спокойно да захранят дори 2 броя от най-мощните в света видеокарти, без те да бъдат спънка. Всичко това е проектирано и тествано за перфектна работа в обща система и е побрано в качествена кутия с няколко вентилатора, разположени така, че да осигуряват идеален въздушен поток. Ако трябва да остойностим компонентите в такава станция като чисто нови, можете да си приготвите около $500-$1500 за всеки процесор, по $100-150 за охладителите им, $150-300 за захранване, дънна платка от подобен клас обикновено е над $500, $300-3000 за професионална видеокарта, $200-500 или повече за RAM, още поне $150 за кутия с това качество и т.н. Цената на висок клас работни станции като чисто нови обикновено е в диапазона от 2000 до над 10000 долара.

Всичко изброено, взето заедно, е основанието ни да препоръчаме на клиента и тези 2 варианта от нашите работни станции втора употреба, с гаранция по 1 година. Към тях ние добавяме новите компоненти, с които ги надграждаме, за да има той предварително подготвен компютър, перфектно пасващ на индивидуалните му нужди.

Както виждате, дори самото прочитане на тази статия ви отне известно време. Още повече време влагаме ние от PC Help, във всеки индивидуален случай на клиент, който иска машина точно за неговите нужди. Подобно на лекарски преглед или адвокатска консултация обсъждаме задачите и вида работа, конкретните видове софтуер, които ще се ползват и оптималните за тях решения. Ние не „нацъкваме“ произволни компютърни части, а знаем (и постоянно поддържаме нивото на знанията си) кое и кога е подходящо или неподходящо да се използва. Тази консултация е само част от работата, която извършваме и ще се радваме да помогнем и на вас!

PC Help – контакт форма за запитвания и поръчка на компютри и консултации.

Можете да дискутирате темата и с колеги във ФБ група Технологично общество на България


Печат   Е-мейл