Google Adwords за нови сайтове

Ако имате собствен бизнес, сигурно знаете, че тайната на успеха е да сте достъпни за хората и да бъдете на правилното място в правилния момент. Доказателството е рекламната платформа на Google - тя дава възможност посланието Ви да се появява пред потребителите в момента, в който търсят продукти или услуги подобни на Вашите. Формулата е гениално проста - представете си, че искате доставка на пица. Въвеждате в търсачката ключовата фраза и наред с всички резултати виждате и платената текстова реклама на Adwords. Няма как да стане по-ненатрапчиво и интуитивно, нали?

adwords 001

Нека видим кои са едни от основните предимства на Адуърдс.

1. Виждате бързо резултатите
Имайте предвид, че това не е панацея и в никакъв случай не Ви съветваме да слагате всички яйца в една кошница, изоставяйки останалите маркетингови стратегии. Adwords е идеално допълнение към цялостната Ви рекламна стратегия и се комбинира отлично със SEO - ако генерирате голям брой кликвания на рекламите, които водят към сайта Ви, Google алгоритмите ще отчетат, че информацията е релевантна и полезна за потребителите и ще спомогнат за по-високото му класиране.
Тук, може би, ще се запитате, ами всички тези сайтове, които излизат на предни позиции? Защо да плащам след като мога регулярно да създавам качествено съдържание, да спазвам всички добри Гугъл практики и пак да заема първо място на страницата с резултати?
Предизвикателството, с което ще се сблъскате, особено ако сайтът Ви е нов е времето необходимо за това. Да си признаем, Гугъл обича големите брандове - тези брандове, от своя страна, също плащат на специалисти, които да оптимизират сайтовете им и да създават висококачествено съдържание за корпоративните блогове.
С други думи, отново трябва да вложите средства, а и ще ви отнеме поне няколко месеца, за да достигнете желаната позиция. Adwords Ви дава летящ старт. Можете да създадете и пуснете рекламата си и да започнете да привличате клиенти буквално за часове.

2. Източник на изключително таргетиран трафик
Рекламата е основният източник на приходи за Гугъл, ето защо гигантът постоянно усъвършенства рекламните формати, така че да са максимално полезни за клиентите и достатъчно ефективни като резултати за собствениците на бизнеси.
Рекламите Ви могат да се появяват както в мрежата за търсене, така и в дисплейната мрежа. С името Adwords се означава т. нар мрежа за търсене и именно нея ще имаме предвид. Ако тепърва започвате, Ви препоръчваме да използвате нея.
Дисплейната мрежа обхваща YouTube, Gmail, Blogger и редица други партньорски сайтове. Според Гугъл рекламата Ви може да се показва на 2 млн. сайта и така да обхване 90% от интернет потребителите. Само YouTube потребителите пък надхвърлят 1милиард или над 1/3 от всички хора в интернет.
Разликата между двете мрежи е и в нагласата на потребителите.
В дисплейната мрежа, потребителите не са в настроение да пазаруват или да търсят информация за конкретен продукт, нито да сравняват цени. Те четат блогове или гледат видеа, но не търсят целенасочено информация за даден бранд. Използвайте дисплейната мрежа за да повишите познаваемостта на своята марка, да я представите пред по-голяма аудитория или ако за вашия продукт е характерен по-дълъг период на обмисляне преди покупката.

adwords 002

В търсачката, намерението на потребителите е да купят, да сверят цени. Те имат определен въпрос и очакват да намерят отговор.
В мрежата за търсене обявите Ви ще се появяват в Google Search, Google Maps, Google Shopping, Google Play и търсачки, партниращи си с Гугъл.
Google Shopping Ви позволява да сложите снимка на продукта в допълнение към информацията за цената и характеристиките му. Този тип реклами са идеални, ако имате он-лайн магазин или голям набор от стоки.
Google Maps - помагат на бизнеса Ви да бъде по-видим, в моментите, когато потребителите търсят онлайн (особено използвайки мобилни устройства) места за ядене или магазини в непосредствена близост. Целта им е да доведат по-голям човекопоток към физическата локация. Трима на всеки четири души, които използват смартфона си за да търсят даден магазин наблизо, посещават обекта в рамките на ден, а 28% от тези търсения завършват с покупкaта.

adwords 003

Ето защо, ако бизнесът Ви има представителство или физическа локация и искате да расте, е жизненоважно да улесните максимално хората да Ви намират. Можете да включите работно време, адрес, упътвания и телефон.

Нека разгледаме по-детайлно Google Adwords, за да придобиете представа дали този формат е за Вас.
Adwords е своеобразен вид търг. Избирате такива ключови думи, които съответстват на Вашия бизнес, релевантни са за вашите услуги и наддавате за тях.
Вие сами решавате колко сте готови да заплатите, за да се покаже посланието и никога не плащате повече от максимално определената стойност. След това, когато Интернет потребителите въведат ключова дума, съответстваща на избраните от Вас, рекламата Ви се появява.
Но на коя позиция?
Класирането става въз основа на 2 фактора - максималната сума, която сте платили в ,,аукциона'' и качеството на рекламното Ви послание (Quality score). Колкото повече сте склонни да дадете и колкото по-висок е т. нар. Quality score, толкова по-напред ще излиза вашето рекламно послание.
И така, какво включва Quality score? Най-общо казано, алгоритмите на Гугъл вземат под внимание колко е полезна рекламата Ви за потребителите и дали отговаря на неговото запитване в търсачката.
За да сте сигурни, че имате висок Quality score, трябва да следите за тези елементи:
- качеството на рекламата.
Със сигурност сте виждали текстовите реклами - състоят се от заглавие, URL, описание.

adwords 004

Всеки един елемент трябва да отговаря смислово на това, което предлагате и на търсенето на клиентите. Заглавието е Вашият шанс да привлечете вниманието - добавете своята ключова дума в него, за да става ясно, че точно тази реклама е подходящата.
Ключовите думи са сърцето на Adwords. Добре е да знаете малко повече за самата структура на платформата и ролята на ключовите думи в нея.
Платформата действа на 3 нива:
- акаунтът Ви в Adwords - включва информация като парола, мейл и детайлите по сметката Ви;
- ниво ,,Кампания'' - можете да задавате базисни настройки като език,

adwords 005

Дневен бюджет,

adwords 006

устройствата, на които ще се показва обявата Ви (таблети, смартфони), географската зона

adwords 007

или определените дни и часове, в които да се появява. Това ще ви позволи по-лесно да организирате дейността си по отношение на всеки продукт или услуга. Тук определяте и дали посланието Ви ще се появява в Дисплейната мрежа или в Мрежата за търсене.

adwords 008

- Всяка кампания се състои от рекламни групи. В рекламните групи се включват самите рекламни послания и ключови думи.

adwords 009

На това ниво ще създавате посланията за всяка отделна услуга, която предлагате.

adwords 010

Рекламните групи задават темата и съотнасят ключовите Ви думи към съотвената реклама, която ще се покаже. Тук определяте сумата, която искате да платите за всяка ключова дума, избирате самите ключови думи и създавате текста на рекламното послание.
Да се върнем отново на ключовите думи и значението им за качеството на рекламата Ви.

adwords 011

Имате възможност да избирате между 3 опции: широко съвпадение, съвпадение по фраза и точно съвпадение.

adwords 012

- при широко съвпадение рекламата Ви ще се появява, когато потребителят въведе сходна ключова дума на Вашата, макар и тя да не е сред заложените от Вас - синоними, думи с общ корен, погрешно изписани думи, форми за единствено и множествено число, скорошната история на търсене на потребителя и всичко, което Google сметне за подходящо.Тази опция е препоръчителна, ако искате да достигнете до много по-голям брой хора, но не гарантира, че ще бъде релевантна на това, което те търсят.
- съвпадението по фраза означава, че рекламата Ви се появява, когато потребителите търсят по точната Ви фраза - например, ако избраната от Вас фраза е "обувки за тенис", то посланието Ви ще се появи, при търсене като "намаление на кожени обувки за тенис'', но не и ако заявката, въведена от потенциалния клиент, гласи ''обувки за игра на тенис ''.
- при точното съвпадение, както се досещата, рекламата Ви се появява само тогава, когато потребителите търсят по точната ключова дума, която сте избрали. В този случай, посланието Ви може да се появи пред по-малко хора, но води до по-голяма честота на кликване (CTR).
След като заглавието е привлякло интерес, следва описанието - споменете кое е уникалното предимство на Вашия продукт. Заявете го ясно и бъдете конкретни. Ако предлагате отстъпка, споменете я. Освен, че трябва да убедите клиентите си с какво изпъквате сред конкурентите си, трябва да включите и call to action - за да знаят какво се очаква от тях - дали да се абонират за нюзлетър, да свалят приложение или да извършат покупка.

Landing page - след като описанието Ви е убедило хората да кликнат на рекламата и да посетят сайта Ви, целевата страница (landing page) е мястото, на което попадат. Не ги разочаровайте като ги отведете на страница, която няма нищо общо със създадената оферта - шансът да загубите клиент така е голям.
Нещо повече - от Google държат толкова много на доброто потребителско изживяване, че колкото по-информативна и релевантна е рекламата Ви (в това число и целевата страница), толкова по-малко плащате за клик и толкова по-висока позиция заемате.
Това е един добър стимул да отделите повече време, за да дооформите целевата страница като я оптимизирате за мобилни устройства и намалите времето й за зареждане.

Можете да включите и допълнителна информация в рекламата си с т.нар. опция за разширения (ad extensions) - добавянето им не струва нищо, цената е същата като за клик на рекламата Ви.
Можете да добавите бутон за обаждане, работно време, упътвания и адрес или линкове, които водят към други страници на сайта Ви. С повече пояснения, рекламата Ви изглежда по-надеждна и привлича повече внимание. По данни на Google, този тип допълнителна информация е способна да увеличи CTR с 10%.

adwords 013

От друга страна, те не се показват постоянно - Google решава на базата на заявката, въведена от потребителя, кои да показва и дали наличието им ще подобри вероятността за клик. Имайте предвид, че ако рекламата Ви се намира на по-ниска позиция, тези разширения няма да се покажат.
Отново всичко опира до това, посланието Ви да бъде релевантно и полезно за потребителите - не е нужно да слагате безразборно разширения, просто за да ги има. Ако имате call-to-action ,,Обадете се сега'', а вместо бутон за обаждане, позволяващ на клиентите да позвънят направо от обявата, сложите упътвания или пояснения, че работите денонощно, това директно ще намали броя хора, които решават да кликнат. От Google ще забележат несъответствието между действието, което се очаква от клиентите и опциите, които им предлагате.
С други думи - ако искате обаждания, сложете бутон за обаждане; ако искате трафик към сайта си сложете линкове, водещи към други страници или секции от сайта; а ако искате повече посещения на магазина си - добавете карта или упътвания.
Ако вашите рекламни разширения не се отличават с нищо от останалите резултати на страницата и не генерират достатъчно голям CTR, по-добре изобщо не ги използвайте. Все пак, целта на Адуърдс е да имате печалби, а не просто да излезете без загуба, след като теглите чертата.
Ако трябва да запомните само едно нещо за Adwords, то това е, че трябва да сте възможно най-конкретни по отнешение на своето послание и всички елементи да бъдат логично свързани помежду си.

В противен случай, може би се досещате какво ще се случи - ще изхарчите бюджета, който сте предвидили без да видите резултати.

3. Получавате подробни бази данни и статистики
Бизнесът научава много повече за своя потребител - с всички статистики, които са на Ваше разположение, много по-лесно можете да разберете какво искат клиентите. Ключовите думи, местоположението им и устройствата, които ползват, дават ценна информация за навиците и предпочитанията. Това може да послужи за усъвършенстване на продукти и услуги, както и за насочване на маркетинговите Ви усилия в правилната посока.

adwords 014

Друг любопитен момент е, че Адуърдс дава възможност да анализирате конкуренцията си. Сред полезните за всеки собственик статистики е и Auction insights report. Информацията в него Ви дава възможност, да сравнявате представянето на своите реклами с тези на конкурентите Ви, наддаващи за същите ключови думи като Вас.

4. Дава Ви гъвкавост
Вие сами определяте какъв бюджет да похарчите за този тип реклама. Например, задавате максималния лимит за ключовите думи за деня и платформата няма да го надхвърли.
Можете да я спрете по всяко време, като не е нужно да чакате да се изчерпи сумата, която сте предвидили.

adwords 015

Тези кампании могат да бъдат лесно персонализирани така, че да се фокусирате върху определени потребители. Можете да таргетирате хората според географското им местоположение, устройството, което използват или сайтовете, които посещават.
Например, ако имате специални оферти в някои квартали в София, можете да настроите рекламите си да се появяват и в определен радиус - така сте сигурни, че ще достигне само до хора, които биха били максимално заинтересовани.

Заключение
След всичко казано дотук, ако имате ясна цел какво желаете да постигнете и ако отделяте необходимото време, да следите прогреса на кампанията си в Adwords и да усъвършенствате показателите, които не се представят добре, ще можете да постигнете положителни резултати.
Проучете конкурентите си - използват ли Adwords като част от рекламната си стратегия. Ако го правят успешно, шансовете да проработи и за Вас също са големи.
Проучете ключовите думи, които Ви интересуват и вижте какъв трафик генерират и дали си заслужава времето и усилията Ви.
И най-важното - отделете време да анализирате какъв е текущият бюджет, с който разполагате и каква е сумата, която сте готови да похарчите.


Печат   Е-мейл