Как уеб сайтът ни да зарежда по-бързо?

Оптимизация на web сайт за по-висока скорост

Уеб сайтовете предоставят възможността за бърза и лесна комуникация и разнообразни развлечения.Те са основен източник на информация. Потребителите използват интернет страниците с всякаква цел - забавление, работа, проучване и други. За тях е важно както страницата да съдържа необходимия за тях ресурс, така и да зарежда бързо без да “зависва”. Дългогодишни проучвания сочат, че има пряка връзка между между скоростта на зареждане и задържането на посетителите.

Важна ли е скоростта на уеб сайтовете?
Определено да. Скоростта на уеб сайтовете е сред основните фактори, които определят дали той ще е популярен и често посещаван. Времето за зареждане не уеб страницата е важна за SEO оптимизацията . В днешно време сумарният брой на активните уеб сайтове вероятно клони към милиарди. Въпреки това многократно посещаваните са само стотици. На какво се дължи това?
Времето е пари, а парите са цел. Когато потребител търси информация, иска да я открие и то бързо. Никому не е приятно да отвори поредната страница и да му се наложи да чака известно време тя да се зареди, нали? В повечето случаи никой не чака, а просто преминава на следващия резултат. Ако поддържате сайт и целите висока и трайна посещаемост е добре да се замислите дали сайтът ви работи достатъчно бързо. Освен че така е по-вероятно да задържите потребителското внимание, сайт, който зарежда по-бързо от подобни нему, ще е по-напред в търсачката на Google. За последните две години Google включва оценката на скоростта на зареждане на сайта към неговия ранг.

Как да определим скоростта на уеб сайта си?
В мрежата има много инструменти, които предлагат бърз тест за определяне скоростта на даден сайт. Изключително полезни и удобни са тези, които освен скорост, дават варианти за оптимизацията и по-бързата му работа. А ето някои от най-често използваните:
1.    WebWait - инструментът дава подробна статистика за скоростта на сайта ви;
2.    Web Page Analyzer - необходимо е единствено да въведете URL-адреса на сайта си и да тествате;
3.    Pingdom - подходящ за начинаещи безплатен инструмент, който оценява скоростта на сайта по скала от 1 до 100. Точките са разпределени в 12 категории, което помага за по-лесното откриване на компонентите, които забавят скоростта за зареждане. Инструментът архивира резултатите от предходни тестове. Така можете лесно да сравните текущия с първоначалните тестове и да разберете дали действително сте подобрили скоростта. Важно е да имате предвид, че Pingdom не поддържа HTTP/2.
4.    Google PageSpeed Insights - Google предлага собствен безплатен инструмент за тестване на скоростта на десктоп и мобилни приложения. Инструментът прави статистически анализ, оценявайки сайта по скалата от 1 до 100. Резултат над 85 означава, че сайтът е с бърза скорост на зареждане. Инструментът прави статистически анализ за подобряване скоростта за зареждане на сайта, като предлага стъпки за предприемане.
5.    Load Impact - безплатната версия прави тест за скоростта на сайта, симулирайки посещаемост от 10, 20, 30, 40 или 50 потребителя. Платената версия предоставя дори по-разширени функции, като тества скоростта за зареждане чрез симулацията на над 5000 потребителя.
6.    GTmetrix - инструмент за тестване скоростта на уеб сайт, който е лесен дори за начинаещи. Освен статистически анализ на скоростта, инструментът дава препоръки на разработчика как да подобри факторите, които бавят зареждането. GTmetrix поддържа HTTP/2 и е сред най-популярните алтернативни инструменти на Pingdom.

Реални ли са очакванията на потребителите?
Много проучвания сочат, че около 40% от потребителите напускат страницата, ако й отнема повече от четири секунди да зареди, а над 47% очакват да зареди за по-малко от две. Толкова биха отделили повечето потребители преди да преминат по-нататък. На въпроса дали тези представи са реални... вероятно да, след като съществуват сайтове, които набират популярност и имат голяма посещаемост. Всеки един сайт би могъл да бъде сред тях стига да разчита на висококачествена оптимизацията.

Скорост на уеб сайтовете и потребителско поведение

Как да увеличим скоростта за зареждане на сайта?
Дори и да нямате никакъв опит с поддръжката на уеб сайтове, има няколко изпитани и лесни трика, гарантиращи добър резултат (или поне приличен).

1. Прилагайте основно статични страници
Ключова стъпка, за да зарежда сайтът по-бързо е употребата на статични страници. Изпълнението на скрипта на сървъра изисква време за изпълнение. Отделно от това визуализираната информация трябва да достигне до крайния потребител - тези процеси са сравнително бавни, особено ако връзката на сървъра и на потребителя не е към бърз интернет. Ако прилагате готови html страници в сайта си, те ще бъдат изпратени на потребителя мигновено. Когато това е възможно – правете го.
В реалността, особено при ползване на системи за управление на съдържание (CMS), към html кода има тонове php, javascript и друг код, вследствие на което страницата “зависва”. Изпълнението на скрипта, връзката с база данни и крайната визуализация са взаимозависими процеси, които отнемат време, за да се изпълнят последователно. В много случаи резултатът от това може да се кешира, т.е. да се запази готовият резултат без нужда от ново обръщение към базата данни за известно време. Това кеширане ще разгледаме по-нататък.

2. Минимизиране и комбиниране на CSS, JS и HTML файлове

По статистически данни на Yahoo! над 80% от времето за зареждане на страницата се използва за изтегляне на различните файлове

Друг метод, който можете да приложите, за да зарежда по-бързо страницата ви е да компресирате и комбинирате CSS и JavaScript- а на страницата. Много от системите, предназначени за управление на съдържанието на сайта, идват с тази опция. Премахвайки излишни празни пространства, нови редове, коментари и отмествания, можете чувствително да съкратите кода. Комбинирайте CSS файловете в един общ, както и JS файловете в един, за да намалите броя на http заявките. Комбинирането на различните файлове осигурява максимално бързо зареждане на страницата. Важно е подборът на елементи да е добре преценен - в противен случай е възможно да има конфликт между js файловете и библиотеките.

Плъгин за WordPress:
Плъгинът WP Rocket се използва с тази цел. Ако го имате инсталиран, потърсете полето Static Files. Там отбелязвате кои файлове искате да комбинирате и минимизирате.

Минимизиране и комбиниране на CSS, JS в Wordpress

3. Асинхронно зареждане на CSS и JS файлове
Асинхронното зареждане на файлове означава, че те ще се заредят едновременно без значение от последователността си в страницата. Това гарантира много по-бързо зареждане на сайта. Така, ако елемент по-напред в кода не се е заредил, той не спира процеса на зареждане на останалите елементи в страницата. Асинхронното зареждане на сайта подлежи на професионална оптимизация на кода.
За WordPress отново можете да използвате плъгина WP Rocket > Static files > Render-blocking CSS/JS.

Асинхронно зареждане на CSS и JS в Wordpress

4. Обновяване на плъгини
Редовно обновявайте често използваните плъгини и премахнете тези, които не използвате. Плъгините са доказано удобно средство, което увеличава в пъти функционалността на даден сайт. Те осигуряват допълнителни преимущества за потребителя. Въпреки това плъгините могат да се окажат нож с две остриета - ако обновявате често използваните, сайтът ви ще работи бързо и ще осигури допълнителна функционалност за читателя. Ако обаче претрупате сайта си с плъгини, които дори не използвате, това крайно ще забави зареждането на страницата. Излишната акумулация води до затормозяване на web сайта, следователно до по-бавна обработка на сървъра и по-бавно зареждане при крайния потребител.

За Wordpress има много удобен инструмент - Plugin Performance Profiler (3P), който ще направи бърз анализ на натоварването. Можете да го изпробвате, за да получите представа кои плъгини ускоряват зареждането на сайта и кои го товарят.

Анализ на Wordpress приставките - скорост и натоварване

Скорост на WP теми и плъгини - анализ и сравнение

5. Компресирайте големите изображения
Намалете размера на изображенията на страницата. Ако крайната ви цел е бързото зареждане на сайта, това е правилният подход. Приложението на изображения с голям размер крайно забавя зареждането на страницата. Ако все пак е необходимо да се вмъкнат такива снимки, то можете  да използвате различни инструменти, които позволяват да манипулирате размерите и формата им (в определени случаи PNG е по-удачен за графични файлове спрямо JPEG).
Според изследвания оразмеряването на стандартно изображение до 300KB е скъсило времето за зареждане с над 70%. От следното сравнение личи, че на изображения се падат около 40% от съдържанието на страница, затова намаляването на размера им би имал чувствителен ефект върху скоростта.

Компресиране на уеб съдържание

За WordPress много удобен инструмент за промяна размера на изображенията е WP Smush. Ако не използвате WordPress, друг инструмент е Compressor.io.

6. Lazy loading на изображенията
Lazy loading или мързеливото зареждане на изображения е скрипт, чиято функция е да отложи зареждането на изображения, които не са полето на видимост на страницата.Това ускорява в пъти зареждането на страницата, защото се изобразяват единствено видимите изображения, а не всички накуп. Вземете за пример сайт на онлайн магазин, който предлага няколко стотин хиляди продукта. Ако към всеки има прикачено изображение, при отваряне на страницата ще се заредят само тези, които са в полето на видимост на потребителя. Ако всеки път се зареждаха изображенията на всяки продукт в магазина, страницата вероятно изобщо не би заредила.

Плъгинът за това, при WordPress, се инсталира и задейства лесно:

Lazy loading за изображения в Wordpress

7. Компресия на файлове чрез GZIP инструмент
Всички файлове в сайта ви се нуждаят от време, за да се заредят напълно от браузъра. Колкото по-големи като размер и повече като брой са те, толкова повече време ще отнема сайтът да се зареди. Това автоматично влияе негативно върху потребителската заетост и върху SEO оптимизацията на сайта ви. Функцията GZIP ви позволява да намалите размера на тези файлове, което може да ускори зареждането на страницата с до 70%.

GZIP компресиране за сайтове на WordPress:
Има два начина за използване на GZIP в сайтове, създадени на WordPress. Първият е по-сложен за реализация, затова често не е предпочитан. Трябва да създадете конфигурационен файл с разширение .htaccess (ако липсва такъв) и да го качите на хостинга си. В края на този стандартен .htaccess файл се добавя инструкция за GZIP компресията. Ето как би изглеждал такъв файл с добавката:

# BEGIN WordPress
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ – [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
# END WordPress
# compress text, html, javascript, css, xml:
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddType x-font/otf .otf
AddType x-font/ttf .ttf
AddType x-font/eot .eot
AddType x-font/woff .woff
AddType image/x-icon .ico
AddType image/png .png

По-широко разпространени методи за използване на компресията в сайт е чрез няколко плъгина. Първият е W3 Total Cache, който може да бъде активиран от полето за настройки Browser Cache. Важно е да запазите промените в настройките, след като сте отбелязали, че позволявате gzip компресиране на файловете.
Друг плъгин е WP Super Cache. Ако го имате инсталиран, в полето Advanced позволявате компресирането на файлове.
Последният плъгин е WP Rocket, който също има вградена функционалност за компресиране на файлове.

Тестване на промените
Онлайн можете да намерите много инструменти, за да проверите дали компресирането на файлове работи. Необходимо е просто да въведете URL адреса на сайта си и да сравните резултатите. Пример от използването на подобен инструмент:

Ускорение на уеб сайт с GZip компресия

 

Активиране на GZIP компресирането на файлове за Joomla
Системата за управление на съдържанието Joomla има вградена функция за Gzip компресиране на файловете. Проверете в менюто с настройки дали тази услуга е автоматично активирана или е необходимо да го направите ръчно. Популярни сайтове като Check Gzip compression и HTTP Compression Test ще ви дадат статистически анализ дали файловете на страницата са компресирани или не. Можете да използвате gzip компресирането на файлове както на ниво Joomla, така и на сървърно ниво. Активирането на опцията само за един определен сайт, разработен на Joomla, е от администраторския панел за глобална конфигурация. Пътят System > Global Configuration > Server - тук ще имате опция за gzip компресиране на страницата > Yes активира gzip компресирането на файлове за сайта на ниво Joomla.

На сървърно ниво gzip компресирането на файлове позволява активирането на функцията за всички сайтове, хоствани на сървъра ви. В Optimize Website отбелязвате Compress All content, което автоматично активира компресирането на всички файлове на всеки сайт, хостван на сървъра ви.

Компресирането на файлове е лесен за приложение инструмент, който дори начинаещите могат да използват с лекота. Gzip компресирането на файлове типично води до над 80 % по-бързо зареждане на страницата.

GZip компресия от CPanel

GZip компресия от CPanel - включване

Така лесно можете да подобрите скоростта на сайта си с над 80%:

GZip компресия от CPanel - резултати

 

8. Използвайте CDN - Content Delivery Network
Ако искате страницата да зарежда по-бързо, използвайте CDN. Мрежата за пренос на данни ви позволява да запазите статичното съдържание (изображения, видеоклипове, аудио) на сайта ви на множество сървъри по цял свят, освен на вашия собствен. Този подход позволява съдържанието да се зарежда от сървърите, намиращи се най-близо до крайния потребител. Това е особено полезно при зареждане на тежки файлове, които няма смисъл да теглите от другата страна на Земята.
Сравнение преди и след инсталация на CDN:

Скорост на зареждане на уеб сайт със CDN

Едни от най-качествените CDN инструменти са Cloudflare и MaxCDN.
MaxCDN предлага само CDN услуги, докато Cloudflare ги комбинира с инструменти за оптимизация.

9. Кеширане от самата CMS система на сайта
Ако страницата ви се нуждае от често обновяване, можете да използвате услугите на готови платформи. Те ви позволяват неограничен достъп за добавяне на съдържание. Тези системи работят с бази данни и използват php скрипт, за да четат и записват информация, а това както видяхме по-горе забавя зареждането на страницата. Решението на този проблем е използването на кешираща система. Тя генерира статична страница след всяко потребителско посещение на динамичната страница. Новата информация се предоставя на потребителя от статичната страница, а при необходимост от промяна на съдържанието, кешираната страница се обновява самостоятелно. Това гарантира да не се показва старо съдържание на потребителя. Сред основните предимства на системата е, че осигурява по-бързо зареждане на страницата. Освен това уеб сайтът, който се възползва от кеширащи услуги, използва по-малко процесорни ресурси. Скъсеното време за изпълнение спестява огромно количество средства за уеб хостинг планът, който използвате.

За WordPress има множество удобни плъгини, които вършат необходимата работа. Пример за такъв е W3 Total Cache > Page Cache > General Settings и изберете Enable.

Кеширане в WordPress

В Joomla кеширането се настройва от контролния панел – отново, това е вградена функция.

10. Подходящ избор на хостинг
Изборът на подходящ хостинг е сред ключовите фактори за бързо зареждане на сайт. Доверете се на този, който предлага оптимални условия за ползване, добри ресурси и характеристики. Подходящият хостинг е важно да осигурява три основни компонента : скорост, поддръжка и защита на сайта. За да изберете правилния хостинг е необходимо да сте наясно какво ще е предназначението на сайта ви - блог, форум, фирмен сайт, търсачка, онлайн магазин, онлайн услуги, социални мрежи, уеб портал и т.н.. Важно е хостингът да включва високо ниво на защита, решения за оптимизация и опция за бекъп на съдържанието на страницата.

Когато става въпрос на блог сайт с постове на различна тематика, изборът на хостинг не е от такова значение тоест не е необходимо да е сред най-скъпите. Въпреки това не се спирайте на банално евтините, които предлагат хостинг услуги за стотинки, защото в повечето случаи няма да получите необходимото качество на работа.

В България фирмите, предлагащи хостинг и домейн, не са толкова много. Можете да добиете представа за качеството на услугите на фирмата като видите отзивите на бивши клиенти. Разбира се, няма как всеки коментар да е позитивен, но тук важното е негативното мнение да не превишава 10% от общото.

След като сте стеснили периметъра, можете лесно да изберете между хостингите, на които сте се спрели, като сравните услугите, които всеки предлага, с цената на плана.

11. Изчистете кода
Премахването на излишен код от сайта може чувствително да подобри скоростта му. Разбира се, трябва за целта да имате поне базови познания за начина, по който кодът работи. Вместо непрестанно да вкарвате CSS и HTML файлове, прегледайте кода и премахнете тези от тях, които страницата не използва. Излишният код единствено натоварва сайта, което води до бавно зареждане.

Заключение
Това са само някои от основните трикове, които гарантират сайтът ви да зарежда по-бързо. Дори и да не сте специалисти в сферата, бихте се справили с лекота с тези лесни стъпки. Разбира се, за да се извлече максималната функционалност на страницата, е необходимо сайтът да се възползва от професионална поддръжка. Синхронизацията на компонентите на сайта с най-актуалните разработки на пазара е основен фактор за качествената му оптимизация. Този фактор е водещ за бъдещето развитие на сайта, набирането на популярност и класацията на страницата в търсачките.

speed 015


Печат   Е-мейл