Facebook реклама - създаване и настройка

Дневно прекарвате средно около 50 минути във Facebook, Instagram и Messenger. Само за септември 2018 броят на Фейсбук потребителите, които влизат в приложението всеки ден е нараснал до колосалните 1.49 млрд. души - повече, от която и да било друга социална мрежа. Ако все още се колебаете дали си заслужава да рекламирате с Facebook реклама, имайте предвид следните три предимства:

Това позволява да планирате бюджета си по-добре спрямо действията, които искате да предприемат потребителите и увеличава възвръщаемостта от кампанията. В зависимост от целите, продуктите и това какви са Вашите таргет потребители, възможно е това да бъде дори по-ефективна реклама, отколкото рекламата в Google AdWords.

Имайте предвид, че за да бъде успешна рекламната Ви кампания във Facebook, трябва да се подготвите и с малко предварително планиране. Бъдете сигурни, че добре познавате клиентите си: какво харесват, какви са навиците и хобитата им, демографски белези и т.н. - с колкото повече детайли разполагате, толкова по-добре.

Преди да предприемете каквато и да било стратегия, задължително трябва да изясните сами за себе си какво точно искате да постигнете с тази кампания - дали искате повече хора да научат за услугата, която предлагате или просто искате повече продажби от онлайн магазина си. Ще говорим за целите на кампанията малко по-нататък.

Обмислете какво съдържание точно ще публикувате, иначе казано Вашата content marketing стратегия. Много маркетолози се придържат към така нареченото правило на третините или ,,80 към 20'' - това означава, че 80 % от съдържанието трябва да информира, да забавлява и да бъде полезно за последователите Ви. Останалите 20% са разрешени за промоционално съдържание. Това съответства и с нововъведенията в алгоритма на Facebook - съдържанието, което се цени и ще се споделя е предимно това от близки и познати.

Следващата стъпка е да създадете своя бизнес страница - Facebook business page, различна от личния Ви профил.

За целта, отидете на facebook.com/business и изберете Create a Page.

fb 001 

Ще видите следната страница:

fb 002

Изберете първата опция - Business or Brand, следва да въведете името на своята бизнес страница и категорията - напр. Заведения за бързо хранене.

fb 003

След като Бизнес страницата Ви е създадена - попълнете следната информация за да извлечете всички предимства:

След като страницата Ви е оптимизирана и сте добавили цялата полезна информация, е време да влезете във Facebook Ads Manager, откъдето ще управлявате Вашата Facebook реклама.

fb 004

Слeд като се логнете във Facebook Ads Manager Ви предстои да изберете:

fb 005 

Фейсбук Ви позволява да избирате между 11 цели, в зависимост от това какво искате да постигнете с Facebook рекламата.

По-надолу на страницата ще имате възможност да дадете име на Кампанията си - бъдете максимално конкретни. Имате възможност и да изберете дали искате да тествате рекламите си, за да видите коя стратегия е най-печеливша (A/B split testing), както и дали искате оптимизация на бюджета - тази опция е полезна ако имате много рекламни сетове; можете да изберете бюджет за целия период или дневен такъв.

fb 006 

Дневният бюджет за Facebook реклама означава, че платформата ще похарчи бюджета Ви в рамките на деня, така че да получите най-добри резултати.

Бюджет за целия период на кампанията означава, че платформата ще разпредели равномерно, сумата Ви в рамките на цялата кампания. В този случай ще трябва да изберете и датите на кампанията, за да може Facebook да пресметне колко точно ще похарчите на ден за да имате отлични резултати.

Опцията Set a bid cap - Ви позволява да заложите лимит на сумата, която да заплатите за очакваните резултати. Щом той бъде достигнат, платформата няма да може да наддава повече от Ваше име.

Допълнителна възможност за оптимизация съществува и по отношение на видовете доставка на рекламните послания до потребителите. Стандартната доставка означава, че рекламите ще бъдат публикувани оптимално бързо за целия период на кампанията и на възможно най-ниска цена. При ускорената ,,доставка'' изразходвате бюджета и получавате резултати възможно най-бързо, но това може и да повиши цената, която ще заплатите.

Set Up your Ad Account

Следващата стъпка е да създадете рекламния си акаунт - в случай, че вече сте го създали, преминавате направо към таргетирането на аудиторията.

Но, ако за първи път се сблъсквате с Facebook реклама, тук ще трябва да дадете ключови детайли относно акаунта си. Включват се - страна, валута, часова зона. Веднъж зададени, тези детайли не могат да се променят, за целта ще трябва да създадете нов акаунт.

fb 007

Предстои да таргетирате аудиторията си

Дайте име на Facebook кампанията си и изберете страницата, която искате да рекламирате.

По-надолу ще започнете да изграждате аудиторията си. Първата опция е да добавите Custom Audience - това са хората, които вече са проявили интерес или са се ангажирали с вашия бизнес както в, така и извън Facebook. Другият тип аудитория е Аналогичната или Lookalike audience - тук се включват нови хора, които са сходни с тези, които са най-полезни за бизнеса Ви. Опциите, по които можете да таргетирате своите Facebook реклами, са - локация, възраст, пол, език.

fb 008

Добре е да държите под око индикатора вдясно, показващ доколко избраната публика е широка или специфична. Трябва да сте в зеления сектор - в противен случай или прекалено малко хора ще видят рекламата Ви, или тя ще бъде показана и на тези, които не проявяват интерес. Можете да избирате между следните опции:

Детайлно таргетиране на аудиторията за Вашата Facebook реклама - въз основа на критерии като поведение, интереси, демографски показатели можете да включвате или елиминирате групи от хора.

fb 009

Връзки/ connections - тук отново можете да изберете кого да таргетирате или пред кого да не се показва рекламата Ви - напр. не искате да достигате до хора, които вече са харесали страницата Ви, а искате да се концентрирате върху намирането на нови ,,последователи''.

fb 010 

Идва времето да изберете къде да се показват Facebook рекламите Ви - тип устройство, операционна система, платформа (Facebook, Instagram, Audience Network). Макар че Facebook предлага възможността автоматично да показва рекламите Ви на определени позиции, за които предполага, че ще се представят най-добре с по-малко изразходвани средства, препоръчителният вариант е да заложите на Edit Placements и сами да изберете къде да се показват посланията Ви.

В зависимост от целите на кампанията от Facebook предлагат следните позиции:

fb 011

Facebook рекламите Ви ще се появяват на следните места:

Следва да изберете на кое устройство да се покажат рекламите Ви ( десктоп, мобилни, или всички) Изберете и двете опции - All devices.

Ако изберете само потребители, които ползват настолен компютър или лаптоп, позицията, на която ще се показва рекламата Ви ще бъде само дясната колона и Facebook нюзфийд.

Ако изберете потребители, влизащи в социалната мрежа през смартфона си/ таблет - тогава рекламата ще се показва в нюзфида и в Instant articles.

Някои опции зависят и от целите на кампанията, които се избрали - като in-stream videos и suggested videos.

Audience network - позволява да излезете извън пределите на Facebook и да попаднете в мобилните приложения и сайтове - рекламата Ви може да се показва като native, banner, interstitial.

В случай, че целта на кампанията Ви е повече видео гледания изберете in-stream или rewarded videos.

Следващата стъпка е да определите бюджет за рекламния набор. Тук можете да прецените колко сте склонни да заплатите за конкретния набор реклами, които се намират в рамките на цялата кампания. Можете да имате няколко броя ad sets ( набора реклами), всеки от които да съдържа няколко рекламни послания с различен текст, криейтив. На ниво ad sets определяте - таргетирането, бюджет за рекламата, график на показване, както и къде точно ще се появява посланието. Рекламата (Facebook ad) пък е най-малката структурна единица - можете да имате няколко реклами в един ad set.

Платформата отново Ви превежда през отделните етапи, с които да определите най-ефективния начин да похарчите бюджета си и график, за да настроите рекламите да се показват когато аудиторията ви е най-активна.

fb 012

Създайте Facebook реклама

След като сте избрали рекламния формат, въведете текст и визуалните елементи /снимки. Отново, рекламният формат зависи от целта на кампанията, която сте избрали.

fb 013

Опцията preview tool вдясно Ви показва как ще изглежда рекламата Ви на всяка позиция, след като я пуснете.

За да бъдат ефективни Facebook рекламите Ви имайте предвид лимита на знаците. Всеки по-дълъг от необходимото текст ще бъде изрязван.

В повечето случаи текстът на самото послание е около 90 знака, а на заглавието 25.

Добре е да експериментирате с таргетирането и съществуващите опции - напр. да създадете различни реклами за различни целеви аудитории и разл. маркетингови цели.

От тази гледна точка инструментът Facebook Audience Insights Ви дава изчерпателна информация какво работи и какво можете да промените по отношение на таргетирането на Вашата Facebook реклама. Можете да получите информация за пол и възраст или по-детайлни като заемана длъжност, хобита и др.

fb 014