Колко RAM памет поддържа компютърът ми?

"Колко памет поддържа моят компютър / лаптоп?" и "Колко RAM ми трябва?" са два от често задаваните въпроси, на които ще отговорим с този материал.

Както обещахме в статията за RAM паметта в компютрите, публикуваме отделна статия за това кой компютър и лаптоп какъв капацитет за памет има. Всъщност, говорейки за памет, в тази статия ще обхванем както оперативната (RAM), така и постоянната памет (HDD, SSD и др.)

Колко RAM памет поддържа компютърът / лаптопът ми?

За да увеличите (т.е. да направите ъпгрейд) на RAM паметта на компютъра си, трябва да знаете каква е паметта в него, колко свободни слота за памет имате и не на последно място да прецените има ли смисъл от ъпгрейд изобщо. Общо взето, капацитетът се определя от броя слотове за памет (физически колко чипа RAM ще можете да сложите) по капацитета на тези чипове, който зависи от поколението и вида памет. Макар, че като цяло лаптопите поддържат много по-малко памет от компютрите (просто имат по-малко слотове), можете да се ръководите от някои прости правила.

RAM за компютри и лаптопи втора употребаЗа груба ориентация колко чипа ще побере машината можете да разчитате на::

  • Типични лаптопи – 2 слота за памет
  • Лаптопи клас мобилна работна станция – 4 слота за RAM памет
  • Настолни компютри с мини кутии (ултракомпактни) и много евтини настолни компютри (с най-евтини дънни платки) – 2 слота за памет
  • Обикновени настолни компютри (tower или легнали кутии) – 4 слота за RAM
  • Работни станции – от 4 RAM слота (входно ниво раб. станции) до 6 или 8 слота на процесор, съответно за 2-процесорните станции общо 12 или 16 слота за RAM
  • Сървъри – десетки слотове, в чисто нов сървър (най-ново поколение) от висок клас може да вместите 2 и повече терабайта RAM.

Обикновена DDR памет от първо поколение (DDR1, най-често DDR400) - много стари машини, които няма смисъл да ъпгрейдвате освен в особени случаи, напр. ако имат емоционална или колекционерска стойност. Капацитетът на DDR чиповете е до 1 GB RAM на плочка, съответно това значи до 2 GB DDR RAM за повечето лаптопи от това поколение, съответно до 4 GB за компютрите и повече за работните станции и сървъри.

DDR2 RAM - макар и стари, до сравнително неотдавна се продаваха много компютри втора употреба от това поколение. Това са най-старите компютри и употребявани лаптопи, които все още са използваеми за реална работа. Един чип DDR2 (най-често DDR2-800), като цяло е с капацитет до 2 GB, само сървърните ECC DDR2 чипове достигат по-голям капацитет. Съответно, това осигурява до 4 GB RAM за лаптопите или 8 GB RAM на настолните компютри. Работните станции с DDR2 памет, която е напълно буферирана ECC, могат да разполагат с 16 или дори 32 GB DDR2 RAM, но поради по-високото работно напрежение, работната температура там е много по-висока и охлаждането може да бъде предизвикателство.

DDR3 - това е най-масово използваната памет. Макар, че вече на практика не се ползва в новите, а само в употребяваните компютри и лаптопи втора употреба, тя е по-евтина от по-новото поколение и същевременно DDR3 RAM чиповете са с достатъчен обем, за да гарантират комфортната работа в практически всякакви задачи. Типично DDR3 RAM чиповете за потребителски компютри и лаптопи са с капацитет до 8 GB на плочка, докато сървърните (и за работни станции) DDR3 ECC памети поддържат и 16 GB на плочка. Това значи, че дори един употребяван лаптоп, макар и стар, може да осигури капацитет до 16 GB RAM, което е предостатъчно за обикновени задачи. Настолните компютри с DDR3 могат да поемат до 32 GB RAM, а работните станции - далеч повече. Станции от най-високия клас като Dell Precision T7500, могат да поберат до 192 GB RAM, а следващите поколения поддържат капацитети от типа на 512 GB RAM и повече, иначе казано - космически стойности като за обикновени потребители. Работейки на по-ниски напрежения от DDR2, тази памет поддържа и по-ниски работни температури, което значително облекчава охлаждането.

 

DDR4 - това е актуалното в момента поколение оперативна памет, използвано основно в чисто нови машини и в много малка степен в компютри втора употреба (макар, че с времето ще се появяват повече). Казаното за DDR3 по отношение на капацитета може директно да се удвои, за да получите вярна представа за DDR4 - обем на плочка до 16 GB, което позволява дори в потребителски компютри да се сложат 64 GB RAM, а при някои най-нови изпълнения (с 32 GB RAM на една плочка, но все още не всички BIOS-и и дънни платки ги поддържат) може да се достигнат дори до 128 GB RAM в машина от потребителски клас с по-висок клас дънна платка. Същевременно още малко са понижени напреженията и съответно разсейваната топлина, но в случая това не е най-същественото предимство.

Колко памет ми трябва?

Това е по-важният въпрос, от който зависи дали ще работите бързо и ефективно или не. Разбира се, тук отговорът зависи от вашите нужди. Според това за какво ще ползвате компютъра си може да се пресметне приблизително от колко RAM памет имате нужда. Допускаме, че говорим за масовия потребител, който ползва Windows. Има няколко основни типа потребители / потребителска работа, като давам ориентировъчни стойности актуални към днешна дата, началото на 2019 година:

Офис потребители, счетоводители и подобни - абсолютният минимум е около 2 GB, но дори тогава работата ще е бавна и неудобна. Реалистично са нужни поне 4 GB RAM за ползване на офис пакет, браузер (най-често Google Chrome или Mozilla Firefox), счетоводен софтуер, антивирус и др., както разбира се и за самата операционна система. Парадоксално, но най-съществените и важни неща сред тях - счетоводството и офис пакета за таблици и документи - ползват най-малко памет. Уви, уеб браузерите наистина се превърнаха в черни дупки за памет.
Съвет 1 - дори за такава най-проста работа, по-добре вземете компютър или лаптоп втора употреба от бизнес клас със средни параметри, но НЕ избирайте най-слабите чисто нови машини с процесори (в градация на влошената производителност и скъсаните ви нерви) Pentium, Celeron или, не дай Боже, процесор Atom. Да, те са най-евтини, но и най-бавно "общуват" с останалата част от компютъра. За резултата от това вероятно ще разкажем в отделна статия, но го наблюдавахме при клиентка, която ни потърси за помощ - чисто нова машина, която я докарва буквално до нервен срив след като един час не може да отвори обикновен документ. Не си причинявайте това и изберете машина, която не е от най-ниския клас.
Съвет 2 - ако усетите, че машината ви става бавна и не можете да си свършите работата, затворете браузера. Или, ако ви трябва, затворете го все пак и го отворете отново, като отворите само нужните табове. Това може да освободи много памет.SSD ще даде огромно ускорение на домашния ви компютър

Домашни потребители - минимумът тук е 4, по-добре 8 GB RAM. Ако можете да си позволите 16 GB - по-добре. Домашните потребители правят буквално всичко - активно ползват интернет, държат отворени поне по няколко сайта едновременно, слушат музика, теглят торенти, гледат филми, гледат и често обработват снимки, играят леки или по-тежки игри (тогава вече трябва и сериозна видеокарта), а понякога се упражняват и в бъдещи професионални дейности.
Съвет - ако все още нямате SSD диск, отделете малко пари и купете един. Дори и малък, той ще ви позволи да разделите системата с Windows и програмите от вашите филми, музика и снимки. Компютърът ви буквално ще литне!

Професионалисти - влизаме в тежката категория. Независимо дали се разработват сайтове, дали се пише софтуер, създават се илюстрации или се прави предпечат, архитектурно проектиране, видеообработка или 3D моделиране, трябва много памет. 16 GB са минимумът, и то ако не ползвате тежък софтуер. Нашата препоръка е директно да започнете с поне 24 или 32 GB RAM, а при нужда може и да се качите нагоре - 48 или 64 GB RAM или дори повече. SSD-то, както вероятно ви е известно, тук е задължително.
Работните станции втора употреба са идеални за професионалистиСъвет 1 - дори ако не правите тримерно моделиране и рендериране на сцени, не подценявайте видеокартата. Повечето софтуер, особено от пакета на Adobe, вече от години е в състояние да извлече ускорение от чипа на видеокартата. Разликата в скоростта на работа може да е съществена.
Съвет 2 - помислете за маркова работна станция с два процесора. Да, ние предлагаме такива, но препоръката не е заради това. Такава станция най-често ползва ECC памет, в общия случай DDR3 ECC. Пазарните цени на тази в момента са много по-изгодни и марковата работна станция втора употреба с два процесора и 32 GB RAM може да ви струва по-евтино от нов потребителски компютър с един процесор и 16 GB RAM. Дори това е достатъчна причина да обмислите този вариант, а в бонус станциите имат мощни захранвания (до над 1000 W) и пълна съвместимост с много нови компоненти.


Печат   Е-мейл