Как професионално се избира компютър?

В PC Help имаме над 20 години опит в решаването на компютърни проблеми, оптимизация, настройка и поддръжка на компютри и разбира се самия подбор на компютрите и компонентите им. Днешната статия, тип case study, е посветена на това как наистина прецизно, професионално да изберем компонентите за своя компютър. Истината е, че нито електронните магазини ще ви дадат (изобщо) правилните насоки, нито продавачите в повечето физически магазини ще го направят, защото те имат проста задача – бързина на продажбите. А когато искате прецизност, прибързването е лош подход. Другата причина да напиша тази статия е възможността да ви запозная с процеса по подбор и нужните видове знания, тъй като това често отнема по 1-2 часа и съответно считам индивидуалната детайлизирана консултация за отделна услуга и труд.
Филип Дудин

Преди да навлезем в подробности по разглеждания пример, нека обобщим процеса по подбор на компютър. Съществуват два възможни подхода. Единият е да се определят задачите, които машината ще трябва да изпълнява, оттам да се изведат параметрите и след това да се определи цената (или да се коригират леко параметрите, за да се вмести в допустимата цена). Вторият подход е да се започне от максималния бюджет, който клиентът е готов да отдели, и в рамките на тази сума да се оформи най-добрата възможна конфигурация.

Защо големите SSD дискове имат по-дълъг живот

SSD дисковете, които неотменно и мощно присъстват на пазара от години, ни дават достатъчно голям обем и изцяло се справиха с основния недостатък на класическите твърди дискове – по-ниската им скорост. Как обаче стои въпросът с тяхната надеждност?

Да започнем от малко по-далече – кое какво представлява, как е направено и как работи. Така ще разберем и защо дисковете се повреждат, съответно и как да го избегнем.

SSD vs HDD – устройство

Харддисковете (HDD) фундаментално не са се променили от тяхното създаване преди десетилетия. Подобно на грамофон, те имат една или повече магнитни плочи, които се въртят, и над тях минава глава, която записва или чете информацията. А ако един файл е записан на повече от едно място на плочата (т.е. фрагментиран – разпокъсан е), тогава магнитната глава ще трябва да мине на повече места на плочата. Чисто механично това отнема време, съответно и четенето на файла е по-бавно.

Твърдотелните дискове (SSD – Solid State Disks) нямат механика, а само електроника. Чипове памет, подобно на USB флашките, съхраняват информацията. Освен механичните ограничения, това преодолява и проблема с фрагментирането – вече няма значение дали файлът е записан последователно или на много части, той се извлича еднакво бързо. Дотук добре, но SSD-та имат едно основно ограничение – обемът информация, който може да се запише на тези чипове. Всъщност може да се слагат още и още чипове, но става много скъпо. Как се решава този въпрос?

SSD и HDD отвътре

10 правила за покупка на лаптоп (пълно ръководство)

Избор и покупка на нов или стар лаптопКак да изберем лаптоп? Нов или стар? Какво да гледаме, за какво да внимаваме? И откъде да го купим – малка фирма, голяма фирма, онлайн магазин или от физическо лице по обява? Тези и още много други фактори при покупка на преносим компютър ще разгледаме в настоящата статия.

1. Бюджет за лаптопа

Определете си колко пари можете да похарчите за машината. Да, това е след като поставите изискванията си и имате възможност да ги обезпечите, но парите излизат от вашия джоб и затова бюджетът за покупка на лаптоп е на първо място. Тази сума, освен при определени случаи, е таван и не бива да я надхвърляте. Независимо дали някой продавач Ви убеждава, че само още малко трябва да се качите в цената (а после още малко и още малко, след това на изплащане и да похарчите много повече пари от предвиденото). Всъщност, понякога има много добри причини да купите по-добра машина, която е и малко по-скъпа, но това трябва да следва от Вашите нужди и изисквания, а не само от предложението на търговеца.

Вероятно ще искате да прочетете и някои цифри в тази точка, затова на база над 15 год. опит в доставката на техника ще дам някои насоки какво да очаквате в дадени ценови диапазони. Моля да вземете предвид, че това са цени през октомври 2020 г., мнението ми е субективно, както и че винаги са възможни девиации (отклонения). Също моля да ми простите употребата на някои по-цветисти изразни средства :)

Лаптопи втора употреба

Нови лаптопи

 • 300-400 лв – разумен бюджет за долната граница на смислени машини, които могат да вършат работа няколко години напред
 • 600-800 лв – по-модерни и много добри машини – струват си, ако бюджетът ви го позволява
 • 800-1100 лв – най-модерни втора употреба машини, по лично мое мнение са надценена инвестиция, тъй като и от малко по-евтини ще получите същото
 • 900-1600 лв – отлични мобилни работни станции с ресурс за работа по един или друг начин поне 5, ако не и 10 години. Заради размера от 15-17 инча обикновено са по-тежки от типичните лаптопи, но са един от възможно най-добрите избори в много случаи
 • до 800-900 лв – не купувайте, това са лаптопи в категория „еднодневки“ с орязани параметри, слаби процесори, батерии с малък брой клетки и слаб корпус
 • 900-1300 лв – долна граница на средния клас
 • 1500-1800 лв – много добри машини, но не очаквайте чудеса от съотношението параметри/здравина
 • 1800-3000 лв – бизнес клас – надеждни машини, но според мен е безсмислен разход, ако ще се ползват предимно за Word и Excel
 • 2000-8000 лв – геймърски лаптопи и мобилни работни станции. Получавате това, за което платите, в рамките на ценовия клас

Колко RAM памет поддържа компютърът ми?

"Колко памет поддържа моят компютър / лаптоп?" и "Колко RAM ми трябва?" са два от често задаваните въпроси, на които ще отговорим с този материал.

Както обещахме в статията за RAM паметта в компютрите, публикуваме отделна статия за това кой компютър и лаптоп какъв капацитет за памет има. Всъщност, говорейки за памет, в тази статия ще обхванем както оперативната (RAM), така и постоянната памет (HDD, SSD и др.)

Колко RAM памет поддържа компютърът / лаптопът ми?

За да увеличите (т.е. да направите ъпгрейд) на RAM паметта на компютъра си, трябва да знаете каква е паметта в него, колко свободни слота за памет имате и не на последно място да прецените има ли смисъл от ъпгрейд изобщо. Общо взето, капацитетът се определя от броя слотове за памет (физически колко чипа RAM ще можете да сложите) по капацитета на тези чипове, който зависи от поколението и вида памет. Макар, че като цяло лаптопите поддържат много по-малко памет от компютрите (просто имат по-малко слотове), можете да се ръководите от някои прости правила.

RAM за компютри и лаптопи втора употребаЗа груба ориентация колко чипа ще побере машината можете да разчитате на::

 • Типични лаптопи – 2 слота за памет
 • Лаптопи клас мобилна работна станция – 4 слота за RAM памет
 • Настолни компютри с мини кутии (ултракомпактни) и много евтини настолни компютри (с най-евтини дънни платки) – 2 слота за памет
 • Обикновени настолни компютри (tower или легнали кутии) – 4 слота за RAM
 • Работни станции – от 4 RAM слота (входно ниво раб. станции) до 6 или 8 слота на процесор, съответно за 2-процесорните станции общо 12 или 16 слота за RAM
 • Сървъри – десетки слотове, в чисто нов сървър (най-ново поколение) от висок клас може да вместите 2 и повече терабайта RAM.

Обикновена DDR памет от първо поколение (DDR1, най-често DDR400) - много стари машини, които няма смисъл да ъпгрейдвате освен в особени случаи, напр. ако имат емоционална или колекционерска стойност. Капацитетът на DDR чиповете е до 1 GB RAM на плочка, съответно това значи до 2 GB DDR RAM за повечето лаптопи от това поколение, съответно до 4 GB за компютрите и повече за работните станции и сървъри.

DDR2 RAM - макар и стари, до сравнително неотдавна се продаваха много компютри втора употреба от това поколение. Това са най-старите компютри и употребявани лаптопи, които все още са използваеми за реална работа. Един чип DDR2 (най-често DDR2-800), като цяло е с капацитет до 2 GB, само сървърните ECC DDR2 чипове достигат по-голям капацитет. Съответно, това осигурява до 4 GB RAM за лаптопите или 8 GB RAM на настолните компютри. Работните станции с DDR2 памет, която е напълно буферирана ECC, могат да разполагат с 16 или дори 32 GB DDR2 RAM, но поради по-високото работно напрежение, работната температура там е много по-висока и охлаждането може да бъде предизвикателство.

DDR3 - това е най-масово използваната памет. Макар, че вече на практика не се ползва в новите, а само в употребяваните компютри и лаптопи втора употреба, тя е по-евтина от по-новото поколение и същевременно DDR3 RAM чиповете са с достатъчен обем, за да гарантират комфортната работа в практически всякакви задачи. Типично DDR3 RAM чиповете за потребителски компютри и лаптопи са с капацитет до 8 GB на плочка, докато сървърните (и за работни станции) DDR3 ECC памети поддържат и 16 GB на плочка. Това значи, че дори един употребяван лаптоп, макар и стар, може да осигури капацитет до 16 GB RAM, което е предостатъчно за обикновени задачи. Настолните компютри с DDR3 могат да поемат до 32 GB RAM, а работните станции - далеч повече. Станции от най-високия клас като Dell Precision T7500, могат да поберат до 192 GB RAM, а следващите поколения поддържат капацитети от типа на 512 GB RAM и повече, иначе казано - космически стойности като за обикновени потребители. Работейки на по-ниски напрежения от DDR2, тази памет поддържа и по-ниски работни температури, което значително облекчава охлаждането.

RAM памети за компютри и лаптопи - видове и скорости

RAM с охлаждащи радиатори в компютър втора употребаДнес всички използваме познатите ни устройства като, компютри, лаптопи, смартфони, таблети и др., чиято работа е немислима без RAM памет. Когато купуваме нов или втора употреба лаптоп, марков компютър или друго устройство, ние първо се запознаваме с параметрите му, вкл. неговата RAM памет. В този материал ще ви разкажем накратко за типовете памет, особеностите и приложението им, както и ще си ориентираме колко и каква RAM памет могат да ползват различни компютри втора употреба, маркови употребявани лаптопи, работни станции, а също и новите машини. Изненадващо, но ще откриете, че някои стари машини могат да са изключително добре оборудвани, но до това ще стигнем по-нататък.

RAM (Random Access Memory) означава памет с произволен достъп. Компютърната памет RAM е част от главната памет на компютъра или т.нар. краткосрочна памет (при изключване / рестарт съдържанието й се изтрива), която е директно достъпна от процесора. RAM паметта представлява виртуално пространство, необходимо за управление на информацията и решаване на текущите проблеми – в нея компютърът разполага задачите, които изпълнява в момента. Липсата на достатъчно RAM може да забави работата на компютъра ви, ако няма достатъчно памет за изпълнение на задачите, които сте задали.

Съществуват следните

типове RAM памети

 • Статична RAM (SRAM) – най-бърза и много скъпа, използва се за кеш памет на процесора
 • Динамична RAM (DRAM)
 • Синхронна динамична RAM (SD RAM)
 • Двойна скорост на синхронизирана динамична RAM (DDR SDRAM, DDR2, DDR3, DDR4)
 • Графична скорост на двойна скорост на синхронизираната динамична RAM (GDDR SDRAM, GDDR2, GDDR3, GDDR4, GDDR5).

Отделно от техния тип и поколение, RAM паметите могат да имат различен размер на модулите:

 • So-Dimm модули – умалени RAM чипове, предназначени основно за лаптопи. Също така, те се ползват и в най-компактните настолни маркови компютри, които по размер са сходни с лаптоп (т.нар. USFF / USDT форм фактори – ще ви запознаем с тях в отделен материал за компютърните кутии)
 • Dimm модули – стандартните памети, които ще срещнете с почти всеки настолен компютър.