Колко RAM памет поддържа компютърът ми?

"Колко памет поддържа моят компютър / лаптоп?" и "Колко RAM ми трябва?" са два от често задаваните въпроси, на които ще отговорим с този материал.

Както обещахме в статията за RAM паметта в компютрите, публикуваме отделна статия за това кой компютър и лаптоп какъв капацитет за памет има. Всъщност, говорейки за памет, в тази статия ще обхванем както оперативната (RAM), така и постоянната памет (HDD, SSD и др.)

Колко RAM памет поддържа компютърът / лаптопът ми?

За да увеличите (т.е. да направите ъпгрейд) на RAM паметта на компютъра си, трябва да знаете каква е паметта в него, колко свободни слота за памет имате и не на последно място да прецените има ли смисъл от ъпгрейд изобщо. Общо взето, капацитетът се определя от броя слотове за памет (физически колко чипа RAM ще можете да сложите) по капацитета на тези чипове, който зависи от поколението и вида памет. Макар, че като цяло лаптопите поддържат много по-малко памет от компютрите (просто имат по-малко слотове), можете да се ръководите от някои прости правила.

RAM за компютри и лаптопи втора употребаЗа груба ориентация колко чипа ще побере машината можете да разчитате на::

 • Типични лаптопи – 2 слота за памет
 • Лаптопи клас мобилна работна станция – 4 слота за RAM памет
 • Настолни компютри с мини кутии (ултракомпактни) – 2 слота за памет
 • Обикновени настолни компютри (tower или легнали кутии) – 4 слота за RAM
 • Работни станции – от 4 RAM слота (входно ниво раб. станции) до 6 или 8 слота на процесор, съответно за 2-процесорните станции общо 12 или 16 слота за RAM
 • Сървъри – десетки слотове, в чисто нов сървър (най-ново поколение) от висок клас може да вместите 2 и повече терабайта RAM.

Обикновена DDR памет от първо поколение (DDR1, най-често DDR400) - много стари машини, които няма смисъл да ъпгрейдвате освен в особени случаи, напр. ако имат емоционална или колекционерска стойност. Капацитетът на DDR чиповете е до 1 GB RAM на плочка, съответно това значи до 2 GB DDR RAM за повечето лаптопи от това поколение, съответно до 4 GB за компютрите и повече за работните станции и сървъри.

DDR2 RAM - макар и стари, до сравнително неотдавна се продаваха много компютри втора употреба от това поколение. Това са най-старите компютри и употребявани лаптопи, които все още са използваеми за реална работа. Един чип DDR2 (най-често DDR2-800), като цяло е с капацитет до 2 GB, само сървърните ECC DDR2 чипове достигат по-голям капацитет. Съответно, това осигурява до 4 GB RAM за лаптопите или 8 GB RAM на настолните компютри. Работните станции с DDR2 памет, която е напълно буферирана ECC, могат да разполагат с 16 или дори 32 GB DDR2 RAM, но поради по-високото работно напрежение, работната температура там е много по-висока и охлаждането може да бъде предизвикателство.

DDR3 - това е най-масово използваната памет. Макар, че вече на практика не се ползва в новите, а само в употребяваните компютри и лаптопи втора употреба, тя е по-евтина от по-новото поколение и същевременно DDR3 RAM чиповете са с достатъчен обем, за да гарантират комфортната работа в практически всякакви задачи. Типично DDR3 RAM чиповете за потребителски компютри и лаптопи са с капацитет до 8 GB на плочка, докато сървърните (и за работни станции) DDR3 ECC памети поддържат и 16 GB на плочка. Това значи, че дори един употребяван лаптоп, макар и стар, може да осигури капацитет до 16 GB RAM, което е предостатъчно за обикновени задачи. Настолните компютри с DDR3 могат да поемат до 32 GB RAM, а работните станции - далеч повече. Станции от най-високия клас като Dell Precision T7500, могат да поберат до 192 GB RAM, а следващите поколения поддържат капацитети от типа на 512 GB RAM и повече, иначе казано - космически стойности като за обикновени потребители. Работейки на по-ниски напрежения от DDR2, тази памет поддържа и по-ниски работни температури, което значително облекчава охлаждането.

RAM памети за компютри и лаптопи - видове и скорости

RAM с охлаждащи радиатори в компютър втора употребаДнес всички използваме познатите ни устройства като, компютри, лаптопи, смартфони, таблети и др., чиято работа е немислима без RAM памет. Когато купуваме нов или втора употреба лаптоп, марков компютър или друго устройство, ние първо се запознаваме с параметрите му, вкл. неговата RAM памет. В този материал ще ви разкажем накратко за типовете памет, особеностите и приложението им, както и ще си ориентираме колко и каква RAM памет могат да ползват различни компютри втора употреба, маркови употребявани лаптопи, работни станции, а също и новите машини. Изненадващо, но ще откриете, че някои стари машини могат да са изключително добре оборудвани, но до това ще стигнем по-нататък.

RAM (Random Access Memory) означава памет с произволен достъп. Компютърната памет RAM е част от главната памет на компютъра или т.нар. краткосрочна памет (при изключване / рестарт съдържанието й се изтрива), която е директно достъпна от процесора. RAM паметта представлява виртуално пространство, необходимо за управление на информацията и решаване на текущите проблеми – в нея компютърът разполага задачите, които изпълнява в момента. Липсата на достатъчно RAM може да забави работата на компютъра ви, ако няма достатъчно памет за изпълнение на задачите, които сте задали.

Съществуват следните

типове RAM памети

 • Статична RAM (SRAM) – най-бърза и много скъпа, използва се за кеш памет на процесора
 • Динамична RAM (DRAM)
 • Синхронна динамична RAM (SD RAM)
 • Двойна скорост на синхронизирана динамична RAM (DDR SDRAM, DDR2, DDR3, DDR4)
 • Графична скорост на двойна скорост на синхронизираната динамична RAM (GDDR SDRAM, GDDR2, GDDR3, GDDR4, GDDR5).

Отделно от техния тип и поколение, RAM паметите могат да имат различен размер на модулите:

 • So-Dimm модули – умалени RAM чипове, предназначени основно за лаптопи. Също така, те се ползват и в най-компактните настолни маркови компютри, които по размер са сходни с лаптоп (т.нар. USFF / USDT форм фактори – ще ви запознаем с тях в отделен материал за компютърните кутии)
 • Dimm модули – стандартните памети, които ще срещнете с почти всеки настолен компютър.

Съвети за избор на компютър – общи насоки от PC Help

Lenovo ThinkStation S20 - втора употреба работна станцияКак се купува компютър? Компютър или лаптоп втора употреба или чисто нов компютър? Кое да изберем и кое реално е от значение? Когато написах тази статия преди повече от 10 години - в първия й вариант - не предполагах, че ще я подновявам до днес. Надявам се да ви е от полза и сега, макар и насочена към основните неща. Допълнително ще намерите в блога серия статии, насочени към по-конкретни параметри, компютри, монитори и лаптопи. Ако имате конкретни въпроси, пишете ни през контакт формата - ще се радваме да помогнем.

Често през последните 15-20 години потребители се обръщат към мен за съвет при избора на компютърна техника, аз самият също доставям такава и правилният подбор, който максимално да удовлетвори клиентските нужди, е сред най-важните неща в работата ми изобщо. Нужен е баланс, достигане едновременно на добра цена, производителност, резерв в „мощта” на компютъра за бъдещи натоварвания, съответстващ софтуер и, разбира се, висока надеждност на крайната система.

Всичко това, в резюме, най-редовно го обяснявам на потребителите си, но написано и систематизирано на едно място, актуално към днешна дата, ще е от полза на много повече хора. Ето защо на следващите страници ще се постарая да ви предам малко знание от кухнята на компютърните доставчици, с което да си помогнете. Материалът е ориентиран към по-начинаещите потребители, за напредналите ще има ревюта и сравнения на компютри, лаптопи и работни станции.

Лаптоп или настолен компютър?

Според нуждите ви. Като цяло настолните системи са по-удобни за поддръжка и 2-4 пъти по-евтини от лаптоп със същите параметри. Да не забравяме обаче, че лаптопът си е „в комплект” с екран, докато настолният компютър се нуждае от отделен монитор. Другото предимство на преносимия компютър, очевидно, е това, че е направен да бъде преносим :). Което е незаменимо, ако често пътувате, трябва да работите от много и различни точки и т.н. Макар, че съм виждал и 20-инчов лаптоп... единственото му предимство пред настолна машина е, че се сгъва – не съм и чувал за чанта за подобен звяр. Звъннете на някой шивашки цех за частна поръчка ;). Третата причина много хора да избират лаптопи пред настолните компютри е, че те не заемат почти никакво място. За една настолна конфигурация трябва да се отдели място за кутия, монитор, клавиатура и мишка на бюрото... лаптопът просто се отваря и ползва, където и да е. В много от съвременните жилища пространството е фактор. От друга страна, ако работата ви е предимно на едно място, няма нужда да разнасяте компютъра напред-назад, не сте твърде притиснати с жизнената площ и особено ако го искате като машина за игри – горещо ви препоръчвам да се ориентирате към настолен компютър или се подгответе за лаптоп, който никак няма да е евтин. Сред мониторите за настолни компютри много по-лесно може да се намери и качествен екран, който няма да ви уморява очите. Още един аргумент в полза на настолните машини – много по-лесно може да им се добавят / подменят компоненти, при лаптопите положението е почти заковано.

Нов или компютър втора употреба?

И двете са вариант, според бюджета ви и целите, за които е предвидена да се ползва машината. Добре е да се има предвид, че високият клас употребявани компютри, особено марковите работни станции, е с цена близка до тази на чисто новите сглобявани машини от нисък клас (но качеството е абсолютно несравнимо).

Като цяло, препоръчвам евтин компютър втора ръка, когато имате сравнително леки, фиксирани задачи (напр. пращане на e-mail, преглед на сайтове, писане на документи, слушане на музика, гледане на филми и т.н.), няма да правите тримерно моделиране, видеообработка и т.н., нито имате амбиции да превръщате компютъра в игрова станция. Средният клас (може да се подсили със SSD и видеокарта за игри) е за типични домашни нужди. Ако ви трябва много ресурс, тогава правилният избор е мощна работна станция втора употреба - цената може да е висока в някои случаи, но напълно си заслужава. За компютър за игри можете да се спрете както на нов, така и ползвана машина, която да подсилите с нова видеокарта. Игрите, поне засега, все още не извличат полза от големия брой процесорни ядра - най-много 2 или 4, останалите не се натоварват. Затова геймърските машини най-често са с процесори Intel i5 / i7, докато професионалните работни станции са с Xeon. Отскоро получаваме и отделни пратки с геймърски машини с AMD Ryzen 7, които са били на компютърни изложения и след това са "фабрично обновени", т.е. сменили са им одрасканата кутия с нова. Те също са чудесен вариант за машини за игри.

Как стои въпросът с гаранцията на техника 2 употреба? Ами, различно – зависи откъде вземете машината и при какви условия. Покупките от частни лица почти винаги са без гаранция, или ако има такава – тя е остатъчна. Повечето фирми дават 6 или 12 месеца гаранция за техниката, като съответно това влиза в цената като оскъпяване. В собствената си практика се стремя да осигурявам поне 1 година гаранция, като преди това тествам компютрите, за да установя (и отстраня) предварително евентуалните проблеми.

Колко струва компютър втора употреба?

Има много варианти според бюджета и задачите:
- за 150-200 лв може да се вземе прилична ползвана машина, напълно достатъчна за филми, музика и Интернет. По-старите компютри, които имат само портове USB 2.0, ще са по-бавни с флаш паметите и външните харддискове, които ползват бързия интерфейс USB 3. Реално обаче, това ще ви се отрази само ако прехвърляте големи обеми данни, което не е толкова често.
- за 250-400 лв получавате много добър бизнес компютър с относително съвременни параметри и висока надеждност. Може да очаквате, че такъв компютър ще ви служи вярно още поне 3-4 години.
- между 600 и 1000 лв (може и до 1500) излиза мощна, съвременна конфигурация, подсилена с нова видеокарта, с която да можете да играете актуалните игри, както и SSD диск, който да направи системата ви светкавична. Ако искате да сглобите нов компютър с идентичен ресурс, цената може да бъде и двойна.
- за сериозна професионална работа отделете между 700 и 2500 лв за втора употреба маркова работна станция. Преди да помислите, че това са твърде много пари, нека ви дам за сравнение цената им като чисто нови - от 2 000 до 10 000 долара. Това е техника с огромен ресурс, който просто струва пари - от два 4-ядрени до два 10-ядрени процесора (с двойно повече логически ядра, т.е. до 40 ядра), системната памет е от 16 до 128 GB RAM, професионални видеокарти за тримерно моделиране, захранване до над 1 kW и космическа надеждност - тези машини могат да работят без изключване месеци и години наред.