18 безплатни програми за възстановяване на изтрити файлове

Едно от възможно най-неприятните чувства, които изпитваме, е когато потърсим много важен текстов документ или снимка в компютъра или други устройство и търсенето ни е безуспешно. Понякога това се дължи на неразумно изтриване с убеждението, че този файл няма да ни потрябва никога повече, а друг път просто забравяме къде сме го запаметили и под какво име. И в двата случая ужасът е абсолютен.
За щастие, технологичните възможности ни осигуряват сравнително лесен достъп дори до вече изтрити файлове в повечето случаи. Файловете, които сте изтрили, често остават на твърдия диск (или USB устройство, медийна карта, смартфон и т.н.) и могат да бъдат възстановени чрез безплатен софтуер. Добре е да знаете, обаче, че както в повечето проблемни ситуации, трябва да действате възможно най-бързо, тъй като способността за „връщане към живота“ може пряко да зависи от това преди колко време е бил изтрит документът.
За да ви помогнем в битката с липсващата информация, ще ви представим 18 безплатни инструменти, които биха ви помогнали при такова затруднение.

Recuva
За мнозина Recuva е най-добрият безплатен софтуер за възстановяване на данни, който е на разположение в мрежата. Той е много лесен за използване, а има и някои допълнителни допълнителни функции. Recuva може да възстанови изтрити файлове от твърди дискове, външни устройства (USB устройства и други), BD/DVD/CD дискове и карти с памет, както и от iPod.
Препоръчваме ви първо да опитате с тази програма.
Изтеглете тук

Recuva


Puran File Recovery

Puran File Recovery също е една от по-добрите безплатни програми за възстановяване на данни. И тя е лесна употреба и ще сканира всяко устройство, което Windows вижда. Освен това има много разширени опции, ако евентуално имате нужда от тях.
Изтеглете тук

Puran File Recovery


Disk Drill

Disk Drill е отличен инструмент за помощ не само поради своите характеристики, но и благодарение на опростения интерфейс, при който е почти невъзможно да се объркате. Създателите му твърдят, че може да възстанови изтрити данни до 500 MB от "почти всяко устройство за съхранение", като например вътрешни и външни твърди дискове, USB устройства, карти с памет и iPod.
Disk Drill може също така да визуализира изображенията преди да ги възроди, да направи пауза за сканиране и да ги възобнови по-късно, да извърши възстановяване на дялове, да архивира цялото устройство, да филтрира файловете по дата или размер и други.
Изтеглете тук

Disk Drill


Glary Undelete

Glary Undelete има един от по-добрите потребителски интерфейси. Най-големите предимства са лесният изглед "Папки", изгледът на възстановяващите се файлове в стил Explorer и индикацията "Състояние" за всеки файл, което показва колко вероятно е връщането на файлове да бъде успешно.
Един недостатък е, че инсталирането е необходимо, преди да можете да го използвате. Иначе може да възстановява изтрити файлове от твърди дискове и всякакви подвижни носители, които потенциално притежавате, включително карти с памет, USB устройства и други.
Изтеглете тук

Glary Undelete


SoftPerfect File Recovery

Позволява ви лесно да търсите за възстановими файлове. Тази програма ще открие файлове от твърди дискове, карти с памет и т.н. Всяко устройство на вашия компютър, което съхранява данни (с изключение CD/DVD устройството), я поддържа.
SoftPerfect File Recovery е малък, самостоятелен файл от 500 KB, което прави програмата преносима.
Изтеглете тук

SoftPerfect File Recovery


EaseUS Data Recovery Wizard

Това е една от най-популярните програми за възстановяване на файлове. Всичко се случва само с няколко кликвания, така че не би трябвало да имате проблеми с нея. Голямо предимство е, че потребителският интерфейс е структуриран доста подобно на Windows Explorer. Макар че това може да не е идеалният начин за показване на файлове, това е много познат дизайн, с който повечето хора отдавна са свикнали и се чувстват добре.
Можете да я ползвате при твърди дискове, оптични устройства, карти с памет, устройства с iOS и почти всичко останало, което Windows вижда като устройство за съхранение.
Изтеглете тук

EaseUS Data Recovery Wizard


Wise Data Recovery

Програмата се инсталира много бързо и сканира компютъра за доста кратко време. Wise Data Recovery може да сканира различни USB устройства като карти с памет и други устройства.
Мигновената функция за търсене прави много бързо и лесно търсенето на изтрити файлове. Има и специална графа, която отчита вероятността даден файл да бъде възстановен като "Добър", "Лош", "Много лош" или "Загубен". Просто кликнете с десния бутон, за да получите обратно желания файл.
Изтеглете тук

Wise Data Recovery


Restoration

Подобна е на останалите безплатни инструменти в този списък. Хубаво е, че няма сложни процедури за възстановяване на файлове от твърди дискове, карти с памет, USB устройства и други външни устройства.
Размерът й е малък и не е необходимо да се инсталира, което й дава гъвкавостта да се използва от флопи диск или USB устройство.
Изтеглете тук

Restoration


FreeUndelete

Основното предимство на FreeUndelete е лесният за използване интерфейс и функцията "Сортиране на папки". Изтеглете за твърди дискове, карти с памет и други подобни устройства за съхранение във или свързани с вашия компютър.
Изтеглете тук

FreeUndelete


ADRC Data Recovery Tools

Тази програма също може да възстановява файлове от всяко устройство за съхранение, което не е на CD/DVD, като карти с памет и USB устройства, както и твърди дискове, разбира се. Тя идва със скромните 132 KB, което я прави портативен инструмент, който лесно ще се побере върху всякакви подвижни носители, които използвате.
Изтеглете тук

ADRC Data Recovery Tools


CD Recovery Toolbox

Това е напълно безплатна и интересна програма. Тя е предназначена за възобновяване на файлове от повредени дискове с оптично устройство - CD, DVD, Blu-Ray, HD DVD и други. Според производителя, CD Recovery Toolbox трябва да помогне за възстановяването на файлове от дискове, които са били надраскани или увредени по други начини.
Изтеглете тук

free programs 011


UndeleteMyFiles Pro

Не позволявайте на името да ви заблуди - това е съвсем безплатна програма, въпреки че се казва "Pro". Има хубава опция за търсене, която ви позволява да намирате по местонахождение на файла, тип, размер и атрибути.
Изтеглете тук

UndeleteMyFiles Pro


MiniTool Power Data Recovery

За разлика от някои от другите програми за възстановяване на файлове от този списък, MiniTool Power Data Recovery трябва да бъде инсталирана на вашия компютър, преди да можете да я използвате. Това не е най-добрият начин да работите с този тип софтуер, защото инсталирането може да презапише изтритите файлове и да направи тяхното възстановяване по-малко вероятно.
Друг недостатък е, че можете да възстановите само 1 GB данни, преди да се наложи да преминете към платена версия. Предимство е, че намира бързо изтритите файлове и че можете да си върнете файлове от вътрешни устройства и USB устройства. Също така инструментът ви позволява да търсите сред изтритите данни, да възстановите повече от една папка или файл наведнъж, да експортирате списъка с изтрити файлове в текстов файл, да поставите на пауза или да спрете сканирането, когато намерите това, от което се нуждаете, и да филтрирате файловете по име, разширение, размер и/ или дата.
Изтеглете тук

MiniTool Power Data Recovery


TOKIWA DataRecovery

Най-доброто нещо, което TOKIWA DataRecovery предоставя, е лекотата на използване. Ще видите един прозорец, където можете да сканирате файлове, за да ги възстановите, да сортирате файловете и да ги изтриете. Няма сложни процедури.
Възстановява файлове от твърди дискове, карти с памет, USB устройства и други външни устройства. Идва в размер от 412 KB, което го прави напълно портативен инструмент, подходящ за USB устройство или флопи диск.
Изтеглете тук

TOKIWA DataRecovery


PC Inspector File Recovery

Позволява "по-дълбоко" търсене на изтрити файлове, отколкото други подобни програми за възстановяване на данни. Може да помогне при повечето твърди дискове, външни устройства и карти с памет.
За жалост, не се слави с толкова лесен за използване интерфейс и понякога отнема много време за сканиране, така е по-добре да се използва, когато други опции не са проработили.
Изтеглете тук

PC Inspector File Recovery


Orion File Recovery Software

Приятният съветник ви подканва да сканирате за конкретни типове файлове при стартирането на програмата като документи, изображения, видеоклипове, музика или персонализиран тип файл. Можете също така да сканирате цялото устройство, за да търсите всички типове документи.
Успява да сканира всеки свързан твърд диск, вътрешен или външен, флаш устройства и карти с памет. След това сте в състояние да селектирате с незабавна функция за търсене, като същевременно лесно идентифицирате потенциала за възстановяване на всеки файл.
Изтеглете тук

Orion File Recovery Software


BPlan Data Recovery

Може да не изглежда толкова добре, колкото други подобни, но има способността да възстанови много различни видове изтрити файлове.
Изтеглете тук

BPlan Data Recovery


PhotoRec

Безплатният инструмент за възстановяване на файлове PhotoRec изпълнява задачата, но не е толкова лесен за използване като другите програми в този списък. Може да се ползва при твърди дискове, оптични устройства и карти с памет и възстановява файлове от всяко устройство за съхранение на вашия компютър. Също не се препоръчва като първи избор.
Изтеглете тук

PhotoRec


Заключение

Разбира се, налични са безброй програми за възстановяване на изтрити файлове. Но тук са включени тези, които са наистина безплатни и могат да ви бъдат от помощ при широк диапазон от файлове. Експериментирайте и намерете кое е най-доброто за вас, защото всеки случай е специфичен. Най-важното в подобна ситуация е да не изпадате в паника и да знаете, че имате набор от възможности за справяне. Не закъснявайте с възстановяването, след като сте открили липсващ файл, но и си дайте време, за да действате спокойно и внимателно.
Ще се радваме да получим обратна връзка и да разберем кои програми за възстановяване на изтрити файлове са най-ефективни според вас!


Печат   Е-мейл