E-mail маркетинг с MailChimp – как да стартираме своята първа email кампания

Вашият уеб сайт е вече изработен? Чудесно, значи е време за маркетинг и реклама, вкл. и по email. И както би казал някой маркетолог – редовното генериране на e-mail съдържание е част от балансираната маркетингова стратегия. Но не си представяйте ужасяващо безличните спам промоции, които се опитват на всяка цена да Ви убедят, че трябва да купите даден продукт. Основният проблем в подобни случаи е недоброто планиране на кампанията или желанието бързо да се увеличи броят на абонатите, без значение дали са качествени и от полза за бранда Ви - понякога, дори и чрез купуване на email-и.

MailChimp 001

Стига да не залитате към подобни лоши практики, e-mail маркетингът е евтин начин:

 • да достигнете до нови клиенти или да задържите вече съществуващите, благодарение на персонализирани за всяка таргет група съобщения;
 • да укрепите връзката си с клиентите, като им показвате, че наистина ги познавате и имате нещо стойностно, което да предложите.

Предимство на добре планираната e-mail кампания е, че напомняте за себе си в подходящ момент - да благодарите за осъществена поръчка, да честитите рожден ден, да подсетите потенциални купувачи, че не са завършили покупка в онлайн магазина Ви.

 

Автоматизациите в e-mail маркетинга дават много възможности за персонализация и помагат на клиентите Ви да се идентифицират с бранда Ви.

Писмата създават ефект на вирусен маркетинг, тъй като могат да бъдат споделяни и препращани, а положителните оценки се разпространяват от уста на уста.

MailChimp е една от най-популярните платформи за e-mail маркетинг. Наскоро претърпяха ребрандинг - за разлика от много големи компании те запазват своята ексцентричност, за да пресъздадат човешкия облик на бранда - нещо което можете да взаимствате от тях в маркетинговата комуникация със своите клиенти.

А и не е нужно да сте дизайнер или програмист за да създавате e-mail кампании.

По думите на самите MailChimp - първата стъпка е най-сложна - затова е безплатна.

Платформата е идеална за начинаещи и тепърва стартиращи компании, защото нейния Forever free plan Ви позволява да използвате безплатно възможностите й, докато броят на абонатите Ви не достигне 2000. Също така можете да изпращате до 12 000 мейла на месец.

След като създадете акаунта си - ще трябва да дадете малко повече информация за себе си като имена и линк към уебсайт.

Ако в момента нямате разработен сайт можете да използвате следните алтернативи - LinkedIn, Facebook, Twitter или блог. Целта е да се генерира уникален URL, който да бъде използван за формите за записване, страниците с благодарности, тн. Винаги можете да промените тази опция впоследствие, като добавите линка към новосъздадения сайт.

Въвеждате адреса и пощенския код и регистрацията Ви е готова. Ще получите мейл, в който да потвърдите отново, че искате да активирате акаунта си.

MailChimp 002

Както се досещате листът с контакти е сърцето на Вашия акаунт в MailChimp - всичко е организирано около това да групирате правилно абонатите по критерии ( предварително зададени или определени от Вас) за да изградите сами структурата на листа със записани.

Имайте предвид, че от Mailchimp препоръчват да използвате само един списък, в който да добавяте всички желаещи да получават известия от Вас. За да групирате хората по даден критерий можете да използвате така наречените тагове ( tags).

След като сте създали списък с контакти и сте го обособили по определени показатели чрез така наречените етикети или тагове, вътрешната организация на потребителите във Вашия списък се разделя на определени профили - например ,,25-35 годишни'', ,,influencers'' и др.

MailChimp 003

След това можете да вземете предвид информацията, която имате за тях и да я приложите за да направите сегменти.

Сегментирането Ви помага да прецизирaте в по-голяма степен аудиторията си. Можете да таргетирате допълнително клиентите - например според активността на потребителите. Например можете да изпратите послания само до тези контакти, които не са отговорили на никое от последните пет съобщения и са с етикет 25-35 години.

MailChimp 004

Ако все пак държите да създадете нов лист кликвате на Create List.

MailChimp 005 

След това попълвате отново детайлите за компанията си, мейла, от който ще бъдат изпращани съобщенията и кратко подсещане защо хората получават това послание.

Можете да избирате между няколко възможности за да създадете своята база от данни: да добавите абонати към листа чрез copy-paste, да импортирате информацията от CSV файл или от други платформи като Salesforce, Google Contacts.

MailChimp 006

Когато създадете акаунта си в MailChimp, автоматично създавате лист, в който е включен единствено вашият мейл за момента.

Впоследствие, на страницата ще имате информация с броя на всички абонирали се и техните профили - какъв е процентът отваряния и кликове на абонатите, тяхната ангажираност и др.

В случай, че разполагате с повече листове - имате възможността да ги сортирате по дата на създаване и по име/азбучен ред, за удобство.

Ако искате да добавите само един абонат - кликвате на силуета - Add Subscriber и добавяте ръчно информацията на абоната - имена, мейл,адрес и тн.

MailChimp 007

Този вариант е удобен, в случай, че искате да добавите не повече от 2-3 абоната.

Както казахме платформата е добър избор, тъй като е лесна за навигация. Дори и да сте начинаещи лесно можете сложите pop-up форма в сайта или блога си, където хората ще могат да се абонират за вашите нюзлетри.

MailChimp 008

Срещате това подканване още в самото начало - изберете Use a pop-up form to collect subscribers.

Можете изцяло да персонализирате вида на съобщението, което искате да изпратите.

MailChimp 009

Можете да промените цвета на бутона, дизйна, фонта и шрифта на думите, къде да разположите снимката; след колко време да се появява на сайта - веднага, при скролване надолу или при напускане на сайта.

В рубриката ,,Fields'' можете да изберете кои полета да бъдат задължителни за попълване като просто ги отбележите:

MailChimp 010

Можете да персонализирате и съдържанието, както и да добавите снимка:

MailChimp 011

За целта кликвате на Browse и избирате вече качена снимка от галерията или добавяте съвсем нова.

MailChimp 012

При скролване надолу имате възможност да добавите текст, който да се появява след успешното записване и с което да благодарите на потребителите.

Ако изберете ,,View Code'' пред Вас ще се покаже кодът, като можете да копирате и поставите скрипта сами в HTML документа на сайта си.

Ако изберете ,,Publish'', кодът се появява автоматично на сайта Ви, стига да е свързан с Mailchimp. За да свържете сайта си с MailChimp избирате Connected Sites от падащото меню с името Ви вдясно.

MailChimp 013

Възможностите, които Ви дава платформата са разнообразни и не се ограничават само до привличане на нови абонати чрез pop-up форма за записване :

 • можете да привличате нови клиенти чрез реклама;
 • да създадете целева страница, предлагаща безплатен ресурс или ваучер за отстъпка срещу абониране за нюзлетър;

Така наречената автоматизация в MailChimp идва в следните възможности:

 • като споделяте автоматични новости от блога си;
 • като пожелаете честит рожден ден;
 • като изпращате e-mailи само на определени лица от списъка - селектирайте ги по критерии и тук таговете са Ви от полза;
 • като предложите награда за най-активните Ви купувачи;
 • като напомняте ненатрапчиво за себе си на потребители, които не са осъществявали покупки в последните няколко месеца.

Автоматизациите помагат да изпращате правилните мейли в правилния момент - използвайки подходящи сегменти и критерии, коитода отключват изпращането им.

Сред най-разпространените са автоматичното съобщение за да благодарите, че някой се е абонирал да получава мейлите Ви.

За да го създадете кликвате на ,,Create''.

MailChimp 014

Ще видите изскачащ прозорец, даващ Ви избор между следните възможности:

 • да създадете целева страница за да промотирате продукт или да предложите отстъпка;
 • ретаргетираща реклама във Facebook, Instagram или Google мрежата;
 • да създадете пощенска картичка;
 • да създадете форма за записване, чрез която посетителите на сайта Ви да оставят мейлите си;

Избираме Email - опцията за автоматично и регулярно изпращане на съобщения.

MailChimp 015

Пред Вас ще се появи pop-up, където да изберете каква кампания предпочитате -

Regular - поддържайте интереса на абонатите си, като споделяте новости около продуктите и услугите си.

Plain-text - изчистен, без картинки, линкове и други ,,украшения'', състоящ се само от текст e-mail.

A/B Test - тази възможност Ви позволява да изпращате до 3 различни мейла и така да следите кой вариант е най-успешен, кога хората най-активно се ангажират със съдържанието,което пращате.

Automated - тук възможностите са да помолите абонат да даде отзив за продукт, който е закупил, да изпращате известия за статуса на поръчката или да разказвате повече за себе си когато някой се включи да получава мейлите ВИ.

В случая, ще решим да изпратим приветствено съобщение до хората, решили да ни гласуват доверие, предоставяйки мейлите си .

MailChimp 016

Бутонът ,,Design Email'' отново ви дава възможност да създадете персонализирано послание.

MailChimp 017

Можете да избирате между различни шаблони, да селектирате визуално темата или да разработите кода за свой собствен темплейт.

Ако сте начинаещи ще е по-добре да изберете варианта с вече създаден шаблон от ,,Themes'':

MailChimp 018

В случая, ще се спрем на шаблон с една колона и тема, подходяща за целите на нашето welcome съобщение, с което благодарим на хората, че са се абонирали да получават информация от нашата кафе верига.

MailChimp 019

Можете да промените почти всичко - да добавите логото си, да сложите други снимки както и да махнете бутона за отстъпка. Ако решите да го оставите - можете да сложите линк към сайта или към страницата с промоция.

MailChimp 020

Можете да изберете най-подходящия според Вас шрифт и размер на букви, както и да добавяте допълнителни блокове за текст или картинки.

Когато сте доволни от резултата, просто запазвате и продължавате.

Обичайно е подобен мейл да се изпраща 24 часа след като потребителят се е присъединил към листа ни с контакти. Имате възможността допълнително да прецизирате тази група като добавите създадените тагове/категории.

MailChimp 021

Можете да изберете в кой ден и час да се изпращат тези послания. Ако искате да добавите още едно послание кликвате на Add Email - второто послание ще бъде изпратено 1 ден след получаването на предишното. Тук можете да промените и моментът който отключва получаването на мейла - например , ще бъде изпратено само до хора, които са кликнали на линк или само до тези, които не са отворили посланието Ви. По желание, можете да промените и реда на изпращане на посланията

,,Edit Workflow Settings'' Ви позволява да използвате снипети, чрез които да включите и двете имена на абоната и допълнително да персонализирате съобщението. По този начин намалява вероятността посланието Ви да попадне в спама. Можете да включите и опции за статистики - от броя хора посетили сайта Ви, след получаването на мейла Ви от MailChimp, информация за покупки или продажби или да създадете допълнителни сегменти на базата на потребителското поведение или посетените страници.

Както виждате автоматизациите могат значително да Ви улеснят по време на планирането на Вашите кампании.

След като кампанията Ви е активна ще имате възможността да следите развитието й от рубриката ,,Reports''.

MailChimp 022

Можете да видите показатели като брой отваряния, препращания, кои абонати са най-активни и на кои линкове се кликва най-често.

С това нашият първи урок по работа с Mailchimp завършва. Надяваме се да сме Ви били полезни, а ако имате допълнителни въпроси или нужда от помощ с изработка, редизайн или популяризиране на вашия уеб сайт – пишете ни, насреща сме!


Печат   Е-мейл