Качество на кода на приставките за Wordpress

wp 001

Какво представляват приставките /Plugins /за WordPress?

Всички сме чували за WordPress – най-популярната система за създаване на уеб сайтове. Дали като потребители на такива сайтове или като програмисти и дизайнери, работещи по изграждане и поддържане на уеб сайтове, сблъсквали сме се с нея. В този материал ще разгледаме качеството – един наистина важен аспект на допълненията за тази система.

Приставките за системата WordPress, най - общо, представляват пакети с код, които допълват основната функционалност на WordPress. Plugin-ът, наричан още разширение или добавка (add-on), е софтуерен компонент със специфична функция, която може да бъде добавена към софтуер или уеб приложение. WordPress плъгините се състоят основно от PHP код, но включват и други активи като изображения, CSS и JavaScript. Когато потребителя създаде свой собствен плъгин, това разширява WordPress, изграждайки допълнителна функционалност над това, което WordPress вече предлага.

Какви примери могат да се посочат?

- може да се напише плъгин, който показва връзки към десетте най-скорошни публикации на разглеждания сайт.
- Или, използвайки персонализираните типове публикации на WordPress, може да се напише плъгин, който създава пълно функционална система за поддръжка на билети с известия по имейл, персонализирани състояния на билети и портал, насочен към клиенти.

Възможностите са безкрайни!

Повечето приставки на WordPress се състоят от много файлове, но плъгинът наистина се нуждае само от един основен файл с конкретно форматиран DocBlock в Header-a /заглавната част на уеб сайта/.

Плъгините са от съществено значение за уебсайтовете на WordPress. Ако ядрото на WordPress е хлябът и маслото на уебсайт, плъгините са сладко от ягоди. Те превръщат генеричния сайт в нещо неустоимо.

Приставките могат да изпълняват почти всяка желана функция на уебсайт. От решения за електронна търговия до фото галерии, плъгините дават на потребителите на WordPress възможност да създават персонализирани уеб сайтове. Това е една от причините, поради които WordPress е най-популярната система за управление на съдържанието.

Когато става дума за плъгини, потребителите на WordPress имат много възможности и разработчиците имат известна конкуренция. Само в хранилището на WordPress.org има над 56 000 плъгини, а в CodeCanyon има още над 6 000 плъгини на цена от $ 5 нагоре. Отвъд тези хранилища за приставки има безброй уебсайтове за разработчици, които предлагат първокласни приставки. Това може да бъде преобладаващо и да остави клиентите да се чудят как да изберат най-добрата приставка.

WordPress Plugins от перспективите за разработчици и потребители

Не всички приставки на пазара са с равни възможности. Някои плъгини са изключително полезни, докато други са плоски. Някои избухват в популярност, докато други остават неподвижни. Няколко приставки може да имат почти една и съща функция, с едни и същи звънци и свирки, например, но една от тях е достатъчно ясна за използване и e предпочитана. Каква е сделката?

Ако сте разработчик на плъгини или мислите за създаването на първия си плъгин, важно е да знаете какво става в добрата приставка. Не е достатъчно да имаме жизнеспособна идея. Трябва да създадете страхотен продукт, с който сте горди, че е сработил успешно.

За потребителите на WordPress качеството на плъгина е основен компонент на качествен уебсайт. Приложенията с лошо качество могат да доведат до бавен уебсайт с бъгове и уязвимости, които могат да засегнат сигурността на приставките. Лошото качество може да има катастрофални последици за уеб сайтовете на клиентите и бизнеса с плъгини.

Какво казват Plugin експертите:

Много експерти смятат, че разработването на качествена приставка не е за тези, които искат да спечелят скорост. Разработването на нова приставка понякога е като бягане на дълги разстояния. Трябва да сме в състояние да управляваме това разстояние и да имаме търпение да останем в него, докато плъгинът не достигне зрялост. Дори ако искаме да създадем приставка с проста функционалност, трябва да отделим време, за да разгледаме качеството.

Официалното определение за качество на плъгина е доста неясно: висока степен на съвършенство. Какво означава това за приставките?

WordPress предлага насоки, при които разработчиците трябва да се придържат към ноу-хау, като например: незаконни действия и спонсорирани връзки, какви наематели ръководят разработката на плъгини и др.

Експертите съветват разработчиците да се придържат към основните моменти от качеството на приставката на WordPress:

 • функционалност;
 • кодиране;
 • одит на скоростта и сигурността;
 • потребителски опит;
 • поддръжка на клиенти;
 • контрол на качеството;
 • маркетинг;

Разглеждаме първите два момента, като по-подробно ще се фокусиране към кодирането на приставите на приложението WordPress:

Функционалност на WordPress Plugins.

Първият и най-важният знак на добрата приставка е, че прави това, което трябва да прави. Приставката трябва да работи. Звучи като даденост, нали?

Потребителите на WordPress търсят приставки, защото имат проблем, който се нуждае от решение. Следователно, ако приставката, която трябва да реши проблема си, не е много ефективна, клиентите вероятно ще напишат слаба оценка или просто ще преминат към плъгина на конкурент.

Кодиране на WordPress Plugins

Всеки интервюиран експерт по WordPress споменава значението на качествено кодиране. Това има смисъл, тъй като кодирането представлява градивните елементи на приставката.

Доброто кодиране е в съответствие със специфичните стандарти за WordPress кодиране. Тези кодиращи стандарти са достъпни като ресурс за разработчиците и са предназначени да помогнат при формулирането на концепцията за качеството на приставките. Фокусирането върху кодирането гарантира, че плъгините са надеждни и сигурни.

Разбира се, има много аспекти на качественото WordPress кодиране, някои от които се отнасят до начина на работа на кода, други до опита на потребителите, разглеждащи сайт, изграден с този код. И така, какви са тези аспекти?

 • Код, който е валиден и отговаря на стандартите на W3C.
 • Код, който отговаря и на стандартите за кодиране на WordPress.
 • Поддържан код, който лесно се гради.
 • Правилно използван API на WordPress, функции, куки и класове.
 • Достъпен код, който е приобщаващ и не дискриминира посетителите, използващи помощни технологии или със сензорни увреждания.
 • Интернационализация, така че потребителите, които говорят чужди езици, могат да взаимодействат с вашите теми и приставки.
 • Ефективен код без ненужно подуване.
 • Логически код, който вие или другите хора можете да разберете и работите по-късно.
 • Код, който подобрява ефективността на сайта, който го изпълнява.
 • Код, който не рискува сигурността на сайтовете, които го изпълняват.

Първото правило за всеки код, предназначен за използване в уеб браузър е, че трябва да отговаря на стандартите. Това са добре познатите уеб стандарти на W3C. Кодовете, съвместими със стандартите, ще работят по предназначение в съвременните браузъри, включително на мобилни устройства и екранни четци. Сайтът трябва да използва валиден код, покрит от стандартите.

Някои от най-важните аспекти на стандартен код са:

 • Семантичен код, използващ HTML5, (ако все още не използвате HTML5, заслужава да се отбележи, че той работи чудесно с WordPress).
 • Структурирайте правилно маркера си, като използвате документалното дърво в съответствие със стандартите и правилно използвате елементите и .
 • Да се ​​избягва използването на ненужни класове или идентификационни номера, когато е възможно.
 • Използване на CSS, а не HTML за презентация, (което означава никога да не се използват таблици за оформление).

Осигуряването на изображения, които са част от съдържанието, е кодирано в HTML, а тези, които са декоративни, са кодирани в CSS. За проверка валидността на кода се използват инструментите за проверка на HTML и CSS на W3C. В допълнение към стандартите на W3C, WordPress има собствен набор от стандарти за кодиране, които трябва да се спазват, за да се постигне по-добро качество на написания код. Те включват стандарти за PHP, HTML, CSS и JavaScript.

Добавяне на филтри и куки за действие: Филтрите и куките позволяват лесни корекции, добавки, персонализиране и отстраняване на грешки. Крайните потребители могат да променят, без да засягат кодовите файлове.

Препоръки към разработчиците на WordPress приставки:

Използвайте основните функции на WordPress, когато е възможно. Избягвайте повторение на кода, както и ненужен код. Кодът трябва да е лесно четим и да има възможност за надграждане. "Разтегнатият" с излишни неща код може да забави сайтовете.

Когато кодът е четим, животът е по-лесен за всеки, който работи с него. Не всеки плъгин има качествено кодиране. Някои разработчици създават приставка, без да се фокусират върху това да правят нещата правилни.

Плъгините позволяват на потребителя да персонализира приложението допълнително, за да подобри външния вид, функционалността и динамиката на своя уеб сайт. Те обикновено се използват за добавяне на нови функции към търсачките, електронните сайтове, софтуерните и графичните приложения. Приставките са включени по различни причини. Някои от тях дават възможност на трета страна да се развива, да се отдели кода от приложението, да се поддържат нови функции, както и да се намали размерът на приложението.


Печат   Е-мейл