Wordpress теми и Joomla шаблони - прилики и разлики

wpt 001

Платформите WordPress и Joomla са сред най-популярните CMS системи за управление на уеб съдържание, позволяващи промени в сайта, без да се докосва кодът. WordPress темите и Joomla шаблоните представляват колекция от кодови файлове и изображения, които определят как да изглежда един сайт. Темите и шаблоните се използват от двете системи, за да опишат грубо една и съща концепция. В номиналната си стойност шаблоните на Joomla и темите на WordPress изглеждат подобни.

WordPress представлява система с отворен код, базирана на езика PHP и MySQL бази данни. Създадена през 2003 г. от Matt Mullenwegg, тази система за управление на съдържанието е широко използвана като система за създаване на блогове и изграждане на уебсайтове. Това е мощна система за управление на съдържанието, която е лесна за инсталиране и използване.

Платформата Joomla също е разработена с езика PHP и MySQL база данни. Създадена е през 2005 г. като клонинг на основата на Mambo CMS. Работи добре на Linux, Windows, всички видове UNIX и други операционни системи, стига да е наличен уеб сървър (най-често Apache или nginx), база данни (в почти всички случаи това е MySQL) и PHP интерпретатор. Този CMS с отворен код е популярен избор за най-често портали, корпоративни сайтове или сайтове от общ тип. Системата Joomla дава на потребителите много мощни инструменти и опции в контролния панел за конфигуриране на уебсайтове. Въпреки това, тя не е толкова проста, колкото WordPress, а начинаещите потребители на първо време може да срещнат известни затруднения.

Какво общо имат WordPress темите и Joomla шаблоните:

Преди да бъдат сравнявани двете системи, първо трябва да знаем какви са общите им страни. И двете системи са лицензирани под GPL, свободни са за използване и са с отворен код. Те са написани главно и са базирани на PHP и MySQL. WordPress поддържа само MySQL като система за управление на бази данни, но Joomla позволява и други опции. Както WordPress, така и Joomla предлагат много шаблони и теми, които са в основата на дизайна на уебсайта. Но WordPress има много повече възможности. И двете системи имат мощни API разработчици. Въпреки това, WordPress API може да покрие всичко, което варира от метаданни, теми, плъгини и др. Приложните програмни интерфейси на Joomla са само за неговата рамка и CMS. Системите притежават опцията да предлагат широка гама от приставки, модули, приспособления и разширения, за добавяне на повече функции и по-добра оптимизация за уебсайта.

Независимо от съществуващите прилики между WordPress и Joomla, ако се разглеждат общите им точки, може да се открият различия.

На първо място, важно е да се има в предвид, че може да се срещне термина "шаблон" и в речника на WordPress, но в рамките на тази платформа той има различно значение. Шаблонът в WordPress дефинира част от уеб страница, генерирана от темата, т.нар. чертеж на сайта. Шаблоните могат да се различават в зависимост от типа на създадената страница, но ще споделят модели, наподобяващи модели в целия сайт.

Друга разлика, която си заслужава да се отбележи, е целта или възможното използване на тези инструменти за проектиране на уебсайтове. Joomla шаблоните обикновено са разработени да бъдат многофункционални, т.е. те могат лесно да се коригират за различни видове проекти. WordPress темите, от друга страна, обикновено са по-малко приспособими и са създадени с конкретна цел. С помощта на множество теми и приставки, WordPress позволява на потребителите да прилагат промени в уебсайта си за кратък период от време. Във всеки момент е възможно да се инсталират теми или приставки от официалният сайт на WP и това е безплатно. Joomla предлага шаблони и разширения точно както и WordPress, но тяхното количество не е толкова впечатляващо и това прави малко по-трудно намирането на добавки, които перфектно отговарят на потребителските изисквания.

Тенденцията, която се забелязва с теми и шаблони, е, че шаблоните на Joomla изглеждат проектирани и разработени с идеята да бъдат многофункционални, докато темите на WordPress са проектирани с конкретна цел - обикновено са ориентирани към конкретен тип съдържание. Това в много случаи прави WordPress темите по-малко гъвкави, което силно затруднява нагаждането им към други нужди без дизайнерски умения. Друга съществена разлика е, че Joomla позволява лесно задаване на различни шаблони за различни страници от сайта, докато един WordPress сайт като цяло е ограничен до един шаблон.

Първокласните шаблони за Joomla съдържат цялата гама от шрифтове, стилове, цветови схеми и други неща, които влияят върху цялостната естетика на сайта и които ще ви помогнат да приспособите сайта си към определена цел. WordPress темите, от друга страна, най-вече изглежда са ограничени до една единствена цел. Някои хора предпочитат да имат твърде голям избор с Joomla темплейти, отколкото да бъдат ограничен по дизайн с WordPress теми.

Разработване на персонализирани шаблони / теми и използване на рамки

Що се отнася до създаването на персонализирани шаблони или теми, няма голяма разлика между Joomla и WordPress. С достатъчно познания за HTML, PHP, CSS и документацията на платформата, разработването на който и да е от тях не би трябвало да създава проблеми. Що се отнася до наличните рамки все пак, WordPress изглежда взема тортата. Тази платформа предлага редица наистина страхотни рамки на темите, които позволяват на уеб администраторите да се приспособят да направят не само вида на сайта, но и да включат и изключат някои функции глобално и на база страница. Освен това тези инструменти обикновено не изискват задълбочени познания по HTML или CSS.

Въпреки наличието на подобни функции, въпросът е коя система е по-добрият избор за блогове? Тук искрено се препоръчва WordPress на лични блогъри, тъй като е зряла, по-лесна за използване и персонализиране, има по-добра производителност и предлага повече теми и приставки от Joomla. Тяхното качество, обаче, е отделен въпрос – за много от WP приставките опитните програмисти ползват думите „spaghetti code“, тъй като там липсва модел с разделение на процесите, и всичко е струпано на едно място.

WordPress платформата е много лесна за използване. Интерфейсът е интуитивен и лесен за употреба, а потребителите могат лесно да го настроят. Това е така, защото почти всички уеб хостове предлагат One-click WordPress инсталация, която позволява на клиентите да стартират уеб сайтове с няколко кликвания. Освен това, без технически умения, потребителите могат да създават страници и публикации, да форматират съдържанието, да вкарват в себе си носители, да добавят Google карта и да публикуват статии, като кликват само на един бутон.

Joomla не е толкова опростена система, колкото е WordPress, което е подходящо за потребители с малко повече опит. Особено след като за пръв път сте влезли в администраторския панел при инсталирането на системата, може да откриете, че има неочаквано много менюта, на които да кликнете за персонализиране и обогатяване на уебсайта Ви. Освен това, уеб администратори, които искат да силно персонализират своите уеб сайтове, използвайки Joomla, се нуждаят от известни знания и умения за кодиране. Или, разбира се, просто да купят професионални шаблони от разработчици.

WordPress теми и приставки

wpt 002

WordPress е създадена с хиляди приставки, джаджи и теми, с които уеб администраторите могат лесно да персонализират външния вид и функциите на сайтовете си за всеобхватна употреба. Освен това, API за WordPress дава възможност на разработчиците да създават приставки, теми, приложения и др. Тъй като поддържа и множество езици и най-новите библиотеки, включително JQuery, Plupload, Underscore.js и Backbone.js, потребителите могат да кодират своите уеб сайтове или приложения по свое желание.

От WordPress Themes Directory можете да изберете между 5000+ безплатни опции. Някои от тези безплатни опции ще бъдат инсталирани като шаблон по подразбиране на вашия WordPress сайт. Освен това, като търсите онлайн, можете дори да намерите много платени такива, които са с уникален дизайн и оформление. За да редактирате инсталираната тема, можете да използвате редактора на теми на WordPress, за да редактирате всеки елемент от него. Например, можете да премахнете заглавката, да създадете темата за деца, да промените CSS и много други.

Наличието на плъгини е най-важното от WordPress. Можете да използвате опциите на приставката, за да направите каквото и да е в сайта си в WordPress. Инсталирането и активирането на която и да е приставка изисква само две кликвания. Що се отнася до броя на плъгините, смятаме, че е безброй. Можете да получите безплатни и премиални такива.

Шаблони и разширения за Joomla

wpt 003

Joomla също служи за над хиляди разширения на потребителите. Освен това, разработчиците могат да създават системи за инвентаризация, инструменти за отчитане на данни, мостове за приложения и др. Това води до хиляди теми, джаджи и приставки, които клиентите могат да използват, за да персонализират лесно своите уебсайтове.

За своите шаблони можете да избирате между два основни типа - шаблони за потребителската част от сайта (front-end) и шаблони за администраторската секция (back-end). Първият е за персонализиране на вашия уебсайт, а вторият - за персонализиране на администраторския панел на сайта. Със сигурност има много безплатни теми, сред които можете да избирате, и редактирането на темите е позволено. Въпреки това, броят на Joomla шаблони далеч изостава от този на WordPress теми.

Joomla също има много опции за разширяване, които са категоризирани в няколко групи, за да постигнат различни цели. Въпреки това, точно както шаблоните й, разширенията на Joomla също са далеч по-малко от приставките на WordPress.

Като цяло, изборът между WordPress теми и Joomla шаблони, наистина се свежда до личните предпочитания на потребителя. За тези с по-малко опит в уеб дизайна, двете платформи предлагат голямо разнообразие от първокласни теми, които могат да задоволят и най-амбициозните желания. Опитните потребители обаче могат да открият, че Joomla е по-гъвкава по отношение на дизайна, докато WordPress е минималистично еднопосочно решение.


Печат   Е-мейл