Покупка на компютърна техника – общи насоки от PC Help

Lenovo ThinkStation S20 - втора употреба работна станцияКак се купува компютър? Компютър или лаптоп втора употреба или чисто нов компютър? Кое да изберем и кое реално е от значение? Когато написах тази статия преди повече от 10 години - в първия й вариант - не предполагах, че ще я подновявам до днес. Надявам се да ви е от полза и сега, макар и насочена към основните неща. Допълнително ще намерите в блога серия статии, насочени към по-конкретни параметри, компютри, монитори и лаптопи. Ако имате конкретни въпроси, пишете ни през контакт формата - ще се радваме да помогнем.

Често през последните 15-20 години потребители се обръщат към мен за съвет при избора на компютърна техника, аз самият също доставям такава и правилният подбор, който максимално да удовлетвори клиентските нужди, е сред най-важните неща в работата ми изобщо. Нужен е баланс, достигане едновременно на добра цена, производителност, резерв в „мощта” на компютъра за бъдещи натоварвания, съответстващ софтуер и, разбира се, висока надеждност на крайната система.

Всичко това, в резюме, най-редовно го обяснявам на потребителите си, но написано и систематизирано на едно място, актуално към днешна дата, ще е от полза на много повече хора. Ето защо на следващите страници ще се постарая да ви предам малко знание от кухнята на компютърните доставчици, с което да си помогнете. Материалът е ориентиран към по-начинаещите потребители, за напредналите ще има ревюта и сравнения на компютри, лаптопи и работни станции.

Лаптоп или настолен компютър?

 

Според нуждите ви. Като цяло настолните системи са по-удобни за поддръжка и 2-4 пъти по-евтини от лаптоп със същите параметри. Да не забравяме обаче, че лаптопът си е „в комплект” с екран, докато настолният компютър се нуждае от отделен монитор. Другото предимство на преносимия компютър, очевидно, е това, че е направен да бъде преносим :). Което е незаменимо, ако често пътувате, трябва да работите от много и различни точки и т.н. Макар, че съм виждал и 20-инчов лаптоп... единственото му предимство пред настолна машина е, че се сгъва – не съм и чувал за чанта за подобен звяр. Звъннете на някой шивашки цех за частна поръчка ;). Третата причина много хора да избират лаптопи пред настолните компютри е, че те не заемат почти никакво място. За една настолна конфигурация трябва да се отдели място за кутия, монитор, клавиатура и мишка на бюрото... лаптопът просто се отваря и ползва, където и да е. В много от съвременните жилища пространството е фактор. От друга страна, ако работата ви е предимно на едно място, няма нужда да разнасяте компютъра напред-назад, не сте твърде притиснати с жизнената площ и особено ако го искате като машина за игри – горещо ви препоръчвам да се ориентирате към настолен компютър или се подгответе за лаптоп, който никак няма да е евтин. Сред мониторите за настолни компютри много по-лесно може да се намери и качествен екран, който няма да ви уморява очите. Още един аргумент в полза на настолните машини – много по-лесно може да им се добавят / подменят компоненти, при лаптопите положението е почти заковано.

Нов или компютър втора употреба?

И двете са вариант, според бюджета ви и целите, за които е предвидена да се ползва машината. Добре е да се има предвид, че високият клас употребявани компютри, особено марковите работни станции, е с цена близка до тази на чисто новите сглобявани машини от нисък клас.

Като цяло, препоръчвам евтин компютър втора ръка, когато имате сравнително леки, фиксирани задачи (напр. пращане на e-mail, преглед на сайтове, писане на документи, слушане на музика, гледане на филми и т.н.), няма да правите тримерно моделиране, видеообработка и т.н., нито имате амбиции да превръщате компютъра в игрова станция. Средният клас (може да се подсили със SSD и видеокарта за игри) е за типични домашни нужди. Ако ви трябва много ресурс, тогава правилният избор е мощна работна станция втора употреба - цената може да е висока в някои случаи, но напълно си заслужава. За компютър за игри можете да се спрете както на нов, така и ползвана машина, която да подсилите с нова видеокарта. Игрите, поне засега, все още не извличат полза от големия брой процесорни ядра - най-много 2 или 4, останалите не се натоварват. Затова геймърските машини най-често са с процесори Intel i5 / i7, докато професионалните работни станции са с Xeon. Отскоро получаваме и отделни пратки с геймърски машини с AMD Ryzen 7, които са били на компютърни изложения и след това са "фабрично обновени", т.е. сменили са им одрасканата кутия с нова. Те също са чудесен вариант за машини за игри.

Колко струва компютър втора употреба?

Има много варианти според бюджета и задачите:
- за 150-200 лв може да се вземе прилична ползвана машина, напълно достатъчна за филми, музика и Интернет. По-старите компютри, които имат само портове USB 2.0, ще са по-бавни с флаш паметите и външните харддискове, които ползват бързия интерфейс USB 3. Реално обаче, това ще ви се отрази само ако прехвърляте големи обеми данни, което не е толкова често.
- за 250-400 лв получавате много добър бизнес компютър с относително съвременни параметри и висока надеждност. Може да очаквате, че такъв компютър ще ви служи вярно още поне 3-4 години.
- между 600 и 1000 лв (може и до 1500) излиза мощна, съвременна конфигурация, подсилена с нова видеокарта, с която да можете да играете актуалните игри, както и SSD диск, който да направи системата ви светкавична. Ако искате да сглобите нов компютър с идентичен ресурс, цената може да бъде и двойна.
- за сериозна професионална работа отделете между 700 и 2500 лв за втора употреба маркова работна станция. Преди да помислите, че това са твърде много пари, нека ви дам за сравнение цената им като чисто нови - от 2 000 до 10 000 долара. Това е техника с огромен ресурс, който просто струва пари - от два 4-ядрени до два 10-ядрени процесора (с двойно повече логически ядра, т.е. до 40 ядра), системната памет е от 16 до 128 GB RAM, професионални видеокарти за тримерно моделиране, захранване до над 1 kW и космическа надеждност - тези машини могат да работят без изключване месеци и години наред.

Впрочем, още едно допълнение – за най-старите компютри части се намират по-трудно, защото повечето вече не се произвеждат. Изгоряла дънна платка (много рядък случай, всъщност) – почти задължително следва смяна на машината или търсене поне няколко дни, може и седмици. Съществуват в про%0 пари отгоре. За игри (според игрите и бюджета си) добавете 60-200 долара за видеокарта. Ако имате в излишък – може и 800 долара за върховите модели - nVidia GeForce 1080 GTX и AMD Vega 64. Треската за криптовалута през последната година и нещо рязко увеличи търсенето на мощни видеокарти, което значително ги оскъпи, но постепенно пазарът започва да се нормализира. Както и при дънните платки, съществуват професионални модели с професионални цени от типа на 1000 долара, но ще прескоча подробностите за тях.

- твърд диск – на него си запазвате документи, музики, филми и каквото се сетите. Най-малките нови дискове на пазара са по 250-500 GB, но най-малките, които влагам на практика в системите – 1000 GB. Разликата в цената им е буквално няколко долара. В момента масовите дискове са на цена ~55 долара за 1 TB и 75-80 долара за 2 TB. Върховите модели на пазара в България към момента на писането на тази статия са по 8-10 000 GB, а цената им – съответно към 250-300 долара. Вече са масови и SSD – Solid State Disk, т.е. флаш памети, направени да работят като твърд диск. Цената им, макар да спадна, все още е многократно по-висока от тази на обикновените дискове, скоростта и надеждността – също, тъй като нямат механични компоненти. Като цяло вече е преодолян основният им недостатък – ограниченият брой цикли на презапис. Ранните модели имаха този проблем - при активна употреба (записване и триене на много филми например) това можеше да скъси живота им до 1-2 години, след което отново купувате диск. Колко голям диск ви трябва – това зависи от начина ви на работа и за какво го ползвате. За Windows 7 и 8 – към 15-20 GB, за Windows 10 е добре да имате 30 GB или повече. Отделно са програмите, които ще си качвате. Добавете колкото музика и филми искате да имате непрекъснато на компютъра си (150-200 песни са към 1 GB, един филм е от 1400 MB до 4 GB в общия случай), заделете си още 50 % отгоре и имате приблизително вярна представа за нуждите си. Като цяло всеки диск от 1000 GB нагоре е предостатъчен за 80 % от потребителите.

- записвачка – вариантите тук са няколко, като вече почти излизат от употреба като устройство. Смисълът от записа на дискове е основно, когато трябва да архивирате някаква информация локално или да дадете файл на някого. Лично аз обикновено предпочитам и препоръчвам DVD записвачка от нисък клас, т.е. 15-20 долара. Всичко, което няма фрапантна разлика в цената, се прави общо взето в същите заводи и от същите части. Ако се развали – или ви се подменя гаранционно или я хвърляте и взимате друга. Евтини са и не ви е яд. Blue-ray, които пък многократно превъзхождат DVD, и до 2 години цените им ще са станали доста народни. В момента blue-ray устройствата са около 60-90 долара, но самите blue ray носители са скъпи. А CD-то ли? Компактдискове могат да се четат и записват от всяко днешно устройство, а самите носители би трябвало да бъдат спрени от производство или поне такива бяха плановете... забравете ги, ако изобщо записвате дискове, записваемите DVD са на същата цена, а събират 6-7 пъти повече данни. Отделно, че флашките станаха толкова масови и евтини, че изместиха ползването на дискове, а тенденцията е изобщо да ги заменят след време. За 10 долара получавате 32 GB флаш памет, която можете да презаписвате колкото пъти желаете (докато дефектира).

- четец за флаш карти – полезна джаджа и хич не скъпа, 5-10 долара. С нея можете да си копирате всички снимки от картата на фотоапарата, без да се занимавате с кабели. Много от по-съвременните компютри втора употреба имат такова устройство, а повечето лаптопи втора употреба също имат поне слот за SD карта.

- флопи – ако не сте счетоводител (защото данъчните продължиха да искат дискети по ДДС, но и те спряха най-сетне), не се връщайте в каменната ера :) Бавно, скъпо, ненадеждно. Вече се продава само по изключение, като външно устройство на USB.

- кутия за компютъра, в която да влезе (по възможност) всичко гореизброено – най-важното в една кутия е захранването – и разбира се, хич не е задължително то да е включено в цената й. За обикновени системи можете да се доверите на евтините немаркови захранвания, за натоварена работа отделете малко повече пари и си вземете захранващ блок, който има мощност не само на хартия. Fortron, например. Какво още трябва да ви интересува от една кутия, освен приятният външен вид – проверете дали има USB портове отпред (почти всички имат) и дали те са разположени удобно. „Удобно” може да значи много и различни неща според това къде и как ще поставите кутията, така че преценете сами. Проверете също така и дали страничният панел се сваля лесно и, най-вече, дали след това при поставяне обратно лесно си идва на мястото. Най-евтините и некачествени кутии имат склонност да ви трошат времето и нервите при подобни елементарни операции, а наред с това и неточности при производството им понякога водят до възможност за леки вибрации, които ще чувате непрекъснато при работа с компютъра. Тук сериозно предимство имат повечето компютри втора употреба, защото много от тях (т.е. тези, които внасяме от САЩ и Западна Европа) са маркови машини. А оригиналната кутия и захранване на някой Dell, IBM, Gateway, HP са на светлинни години пред масовите евтини решения. Разликите са в надеждност, качество на изпълнение, въздуховоди за управление на въздушните потоци и много тиха работа като резултат от всичко това.

- монитор – мониторите с кинескоп вече не се продават дори като втора употреба, новите са само LCD (вкл. OLED). Цените на 19-инчовите нови монитори започват от около 70 лв за бюджетните решения до няколкостотин лева за висок клас с професионална матрица, 22-инчовите са малко по-скъпи, а професионалните 32 и повече инчови нямат никакъв проблем да струват по 1500-2000 лв. Мониторите втора употреба като цяло отстъпват по размер на екрана, но не и по качество. Тях обаче ще разгледаме в отделна статия. По отношение на препоръките за марка, а и понеже съм се наслушал на разбирачеви изказвания от типа „Самсунг е кралят на мониторите” (да, скъпите им професионални модели са много добри, но да не бъркаме рекламата с реалността), да уточня. От доста години еднозначно на първо място са EIZO, плътно следвани от NEC. След това другите реномирани марки – Dell, Sony, Fujitsu-Siemens, Samsung, Asus и т.н., но там сравнявайте класата на модела (а не милисекундите, те също са маркетингов трик от доста време). Пример – една и съща марка има два монитора, и двата 22 инча, единият струва 190 лв, другият е 580 лв. Отговорът за разликата в цената е в качеството на матрицата (професионалните H-IPS, S-IPS, S-PVA, S-MVA и др. матрици струват пари), с което надявам се отговорих и на класическият въпрос „защо този монитор е толкова скъп, еди-къде си има пак толкова голям, на половин цена”. Темата за мониторите е изключително обширна и трудна за обобщени


Печат   Е-мейл